Apolitični

‘SLOBODNO IH ZOVITE KINESKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA!’ Otkrivamo gdje je WHO teško pogriješila po pitanju Covida

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo rekao je istoga dana da Sjedinjene Države žele “radikalno promijeniti” način rada organizacije.

WHO je zadesila sudbina većine UN-ovih agencija: razotkriven je niz skandala koji su bili pomno prikrivani. Najstrašnije je od svega doslovce zločinačko seksualno zlostavljanje djece navodnih mirovnih snaga UN-a.

Sjena skandala je ostala i nad tadašnjim glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom jer u malverzacije s tim fondom vrijednim milijarde dolara bio umješan i njegov sin Kojo.

Tako je 2017. godine u javnost izašao podatak da dužnosnici WHO-a na putovanja godišnje potroše više nego što je ukupni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. A da je jedan od dužnosnika WHO-a novcem za borbu protiv virusa ebole platio put svojoj djevojci u Zapadnu Afriku. Riječ je trenutku kad se spremala smjena na čelu organizacije: od 2006. godine vodila ju je dr. Margaret Chan, Kineskinja.

Tijekom čijeg mandata se dogodio dosad najveći profesionalni propust WHO-a. Skupina neovisnih stručnjaka je u uglednom medicinskom časopisu Lancet 2015. godine objavila da bi “WHO-u trebalo oduzeti pravo da odlučuje o proglašavanju izbijanja neke bolesti međunarodnom krizom zbog katastrofalnih pogrešaka u upozoravanju svijeta na opasnosti infekcije ebolom u Zapadnoj Africi”.

Svjetska je javnost doslovce eksplodirala kad je 2010. godine Chan posjetila Sjevernu Koreju. Pohvalila je tada zdravstveni sustav te zemlje i rekla da bi mnoge razvijene zemlje mogle biti zavidne uspjehu zatvorene komunističke diktature.

Niall Ferguson s Harvarda je u otvorenom pismu objavljenom u Neue Zürcher Zeitung pitao kineskog predsjednika: “Zašto ste Vi, Xi Jinping, kad je postalo jasno da se novi virus iz Wuhana proširio na ostatak provincije Hubei, 23. siječnja zaustavili promet iz Hubeija u ostatak Kine, ali niste zaustavili letove i brodove iz te zaražene provincije koji su išli izvan Kine?

WHO je u ovom slučaju djelovao apsolutno prokineski. Ta je politika svoj vrhunac doživjela kad je viši savjetnik u WHO-u Bruce Aylward naprosto ignorirao novinarsko pitanje o impresivnom djelovanju Tajvana u odgovoru na zarazu. Uopće nije odgovorio. Poznato je da Kina ne dozvoljava da Tajvan bude članicom međunarodnih organizacija, pa tako niti WHO-a i da traži da ga se smatra dijelom Kine. I Tajvan se stoga borio s virusom bez WHO-a. Možda i bolje. Nakon tog skandala Taro Aso, zamjenik japanskog premijera je preporučio da se WHO preimenuje u Kineska zdravstvena organizacija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay