Apolitični

Od sljedeće sezone novi sustav kvalifikacija za LP i EL

Europski nogometni savez (UEFA) predstavio je u utorak promjene u kvalifikacijskom sustavu za Ligu prvaka i Europsku ligu, koje će se primjenjivati već od sljedeće sezone, a prema kojima će se u skupine Lige prvaka izravno plasirati 26 klubova, dok će šest klubova doći iz kvalifikacijskog dijela, četiri “rutom prvaka”, kojoj će se od 2. kola priključiti prvak Hrvatske, te dva “ligaškom rutom”.

Renovirana struktura kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu napravljena je prema koeficijantima nacionalnih saveza za sezonu 2016/17. Prva četiri saveza (Španjolska, Njemačka, Engleska, Italija) dat će po četiri kluba, ukupno 16, za grupnu fazu Lige prvaka. Sljedeća dva saveza (Francuska, Rusija) dat će po dva predstavnika, dok će po jednog predstavnika izravno u skupinama Lige prvaka imati Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Njima još valja pridodati ovogodišnje pobjednike Lige prvaka i Europske lige, čime dolazimo do broja od 26 klubova. Ako će pobjednik Lige prvaka izboriti svoje mjesto za sljedeću sezonu kroz plasman u domaćem prvenstvu, onda će u grupnu fazu izravno i prvak Češke, koja se nalazi na 11. mjestu po UEFA koeficijentu nacionalnih saveza. Ako će pobjednik Europske lige kroz nacionalno prvenstvo izboriti mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka, onda će trećeplasirani klub francuskog prvenstva također izbjeći nastup u kvalifikacijama i dobiti izravno mjesto u jednoj od skupina.

Što se kvalifikacija tiče, hrvatski prvak će se uključiti u 2. kolu “rute prvaka”, kojom će se do skupine Lige prvaka probiti četiri kluba. Izravno će u 2. kolo kvalifikacija prvaci Austrije i Rumunjske, a priključit će se 17 pobjednika iz dvoboja 1. kola. Tako ćemo dobiti 10 parova 2. kola iz kojeg će pobjednici izboriti mjesto u 3. kolu, u koje će izravno ući prvaci Nizozemske i Grčke. U 3. kolu će biti šest parova, a pobjednicima će se u završnom krugu kvalifikacija priključiti prvaci Švicarske i Češke.

Kroz “ligašku rutu” kvalifikacija dva će kluba izboriti pravo nastupa u Ligi prvaka. U 2. kolu se uključuju doprvaci Turske, Češke, Švicarske, Nizozemske, Grčke i Austrije. Tri pobjednika će izboriti mjesto u 3. kolu, gdje će im se priključiti doprvaci Portugala, Ukrajine i Belgije te trećeplasirani klubovi francuskog i ruskog prvenstva, Četiri pobjedničke momčadi probit će se u završni kvalifikacijski krug.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Denis Kuvaev / Shutterstock