Apolitični

Slike iz škafetina slikara Frane Missije

Split je grad u kojem se u nerijetko dogodi da se u kratkom vremenu odvije mnoštvo kulturnih događaja. Ovih dana stara Gradska vijećnica bogatija je zanimljivom slikarskom izložbom „Slike iz škafetina i ostalo” istaknutog splitskog akademskog slikara s newyorškom adresom, Frane Missije.
Frano je rođeni Splićanin i dobitnik Nagrade grada 2014. godine, a pred mnoštvom gostiju i uzvanika o slikaru i njegovom djelu govorio je i pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru grada Splita, Siniša Kuko. Izložene skice, crteži, fotografije i studije djela su koja su nastala u razdoblju od 1956. do 2014. godine u Parizu, New Yorku i Splitu. Podsjetimo, riječ je o umjetniku koji je završio visoke umjetničke škole u Parizu i New Yorku i čiji je jedan rad na samom početku karijere otkupio grad Pariz.
„Missia je ne samo najstariji aktivni splitski umjetnik, već i jedan od ponajboljih njegovih promotora u svijetu koji je dao specifičan prilog hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća”, stoji u obrazloženju Nagrade grada Splita koju je Missia primio prošle godine. Izložbu možete pogledati do kraja rujna i uvjeriti se u zanimljivost i raritetnost „slika iz škafetina”.
Više u kategoriji: Kultura
Foto: visitsplit.com
D. Šabić, mag. nov.