Apolitični

Slavni sir András Schiff i Orkestar doba prosvjetiteljstva u Lisinskom

Ciklus Lisinski subotom Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 16. ožujka legendarnog sir Andrása Schiffa, jednog od najuglednijih glazbenika današnjice, pijanista i dirigenta, koji će s londonskim Orkestrom doba prosvjetiteljstva, koji se proslavio izvođenjem glazbe na povijesnim glazbalima, izvesti program.

Kako se ističe u najavi, András Schiff, Vitez za zasluge u glazbi, počasni član Beethovenova doma u Bonnu, dobitnik Zlatne Mozartove medalje i brojnih drugih međunarodnih nagrada i priznanja, tijekom dugogodišnje je uspješne karijere postavio nove standarde pijanističke tehnike, te postao jedan od prvih pijanista i dirigenata u svijetu.

Često surađuje s najprominentnijim svjetskim orkestrima, nastupajući na najprestižnijim koncertnim pozornicama svijeta. Od 2013. godine intenzivno surađuje s proslavljenim ansamblom specijaliziranim za muziciranje na autentičnim glazbalima, Orkestrom doba prosvjetiteljstva (Orchestra of the Age of Enlightenment) iz Londona.

Kako bi zagrebačka publika mogla uživati u najvišoj razini kvalitete, u Dvoranu će se samo za tu priliku za maestra Schiffa dopremiti poseban klavir iz 1856. godine. Radi se o izuzetno skupocjenom instrumentu iz ugledne radionice Juliusa Blüthnera koji je dio “velike četvorke” majstora izrade toga instrumenta.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay