Apolitični

Slasna trogirska gastronomija…

Trogirska gastronomija kao i sam grad posebna je po mnogo čemu. Tako je jednom poznati irski pisac brojnih duhovitih komada, nobelovac George Bernard Show rekao „da nema iskrenije ljubavi od one prema hrani”.

Grad nisu samo spomenici i povijest. Grad su svi mirisi i boje, okusi i zvuci, sva savršena jela što su stoljećima nastajala ispreplitanjem raznih gastronomskih utjecaja. I trogirska gastronomija je definirana laganom mediteranskom kuhinjom: ribom, školjkama, plodovima mora, obiljem maslinovog ulja, sirom, pršutom i raznovrsnim mesnim jelima.

No lokalni identitet priskrbile su joj dvije delicije: trogirska pašticada i trogirski rafijol. Najbolje ih je, kako kulinari i gastronomi ističu, kušati kroz prizmu dviju dalmatinskih institucija: konobe i marende. I pritom ne zaboraviti autohtona vina: bijeli pošip, crni babić, postup, faros i mnoge druge. Kada mislimo o ljepoti, ukusu i uživanju u gastro delicijama, svakako morate posjetiti neke od brojnih vrhunskih restorana, konoba i seoskih domaćinstava u kojima ćete se uvjeriti u čarobnu slast kulinarskih specijaliteta koji krase vrhunsku trogirsku gastronomiju.

 

Izvor: tztrogir.hr
D. Šabić