Apolitični

Skupština Matice hrvatske u Alkarskim dvorima

Danas se u Alkarskim dvorima u Sinju održava Glavna skupština Matice hrvatske.
Riječ je o izvještajnoj skupštini na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada Matičine Središnjice i ogranaka diljem zemlje i inozemstva u posljednje dvije godine. Prema riječima predsjednika sinjskog ogranka Matice hrvatske, fra Mirka Marića, glavna skupština Matice hrvatske održava se svake dvije godine i uglavnom bude održana u Zagrebu. No, u iznimnim prilikama glavna skupština održava se i drugdje.
„Pošto smo prošle godine slavili 300 godina od slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz Gospin zagovor, a ove godine slavimo 300 godina od krunjenja slike Gospe Sinjske, Glavnom odboru sam predložio da bi bilo dobro da i Matica hrvatska sudjeluje u tim našim slavljima i da da svoj obol ovim našim velikim jubilejima. Za skupštinu su se još natjecali Zagreb i Križevci, Sinj je pobijedio i evo, imamo zaista jedan vrlo važan događaj u našem gradu”, kazao je fra Mirko.

Skupština Matice hrvatske u Alkarskim dvorima

Fra Mirko Marić ističe kako će na glavnoj skupštini u Sinju biti oko 150 delegata iz svih ogranka Matice hrvatske.
„Kada bi izbacili ono što je Matica dala Hrvatskoj i hrvatskom narodu, bila bi jedna velika praznina. I zato je itekako važno da je naš grad dobio jedan tako važan događaj, da će matičari doći i uveličati naše obljetnice te da će počastiti Sinj. A vjerujem da će i Sinj počastiti njih, da imaju što vidjeti, našu prošlog, sadašnjost i kulturni život od davnina.”
Izvještaje o radu Matice hrvatske predstavit će Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić, a na Skupštini će biti dodijeljene i povelje najboljim knjigama ogranaka Matice hrvatske. Prigodni govor održat će predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, a Matičin potpredsjednik Damir Barbarić izlagat će o temi Matica hrvatska u europskom obzoru.
Izvor i foto: ferata.hr