Apolitični

Skriveni ugljični otisak modne industrije – modni događaji izvor su zagađenja

Nije novost da je modna industrija jedan o najvećih zagađivača pa je, u jeku okretanja održivosti, ova industriju posljednjih godina posebno izložena kritikama. Od proizvodnje, otpada, štetnih materijala, poticanja pretjerane kupovine… sve su ovo samo neki od razloga zašto čak i najveći ljubitelji najpoznatije kreativne industrije modu drže pod povećalom.

No, jasno nam je i da je proizvodni dio samo mali dio mode u kojem se ‘okreće lova‘. Show, pokazivanje, prezentiranje, elita, najpoznatija lica, ‘moje je bolje od tvojeg‘… sve je ovo dio modnih ‘parada‘, odnosno događanja, koji su važan segment industrije. No, osim što oni industriji donose zaradu, a publici zabavu, jeste li se ikada pitali koliko doprinose i zagađenju?

Kritika modnoj industriji

Najjednostavnije rečeno, sve kritike ovoj industriji postaju jasnije kada se na papir stave brojke koje pokazuju da je svojim aktivnostima modna industrija odgovorna za osam do deset posto stvorenih emisija ugljika, prema UN-u, da 85 posto tekstila svake godine odlazi na odlagalište, pranje nekih vrsta odjeće šalje značajnu količinu mikroplastike u ocean…

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr