Apolitični

Skriveni ekološki troškovi: kako rudarenje bitcoina utječe na klimu, vodu i zemlju

Svaka zemlja ima drugačiji ekološki otisak rudarenja kriptovaluta. Najveći trag ostavljaju dva najveća rudara, Kinezi i Amerikanci

Rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta na stalnom je udaru kritike zbog velikog ugljičnog otiska: rudarenje kriptovaluta je energetski intenzivan pothvat. No, rudarenje stvara i  goleme vodene i kopnene otiske, pokazuje netom objavljena studija u časopisu Earth’s Future. Riječ je o prvom istraživačkom radu koji detaljno opisuje utjecaj rudarenja bitcoina na okoliš, od države do države, i služi kao temelj za novo izvješće Ujedinjenih naroda.

Da je rudarenje bitcoina država, bila bi na 27. mjestu po potrošnji energije na svijetu: od siječnja 2020. do prosinca 2021. rudarenje bitcoina potrošilo je oko 173 terawatt sata električne energije, oko 60% više od energije korištene za rudarenje bitcoina u prethodnom dvogodišnjem razdoblju. Rudarenje bitcoina pritom je emitiralo oko 86 megatona ugljika, uglavnom zbog korištenja fosilnih goriva u zemljama rudarenja bitcoina. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay