Apolitični

Škraping se predstavio u Splitu

U prostorijama HPD-a Mosor u Splitu, ovog je tjedna Škraping team najavio i predstavio međunarodnu sportsko-turističku manifestaciju „Škraping Tkon – otok Pašman 2016.” koja će se održati 5. ožujka 2016. g. sa startom i ciljem u Tkonu.
Službene prijave za utrku započele su 18. Siječnja 2016. g. te je u prvih 8 dana prijavljeno preko 200 natjecatelja iz 6 država. Škraping tjedan počinje u nedjelju 28. veljače 2016.godine eko akcijom čišćenja staza i podmorja otoka Pašmana te će osim glavnog događaja, utrke Škraping, 5. ožujka 2016. godine cijeli Škraping tjedan pratiti niz zanimljivih događanja: dvije predstave, edukativna predavanja, izložba brodoloma galije iz 16. st. kod Gnalića, različite radionice i slično.
Škraping – međunarodna trekking utrka je kombinacija snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu.

Podijeljena je u tri kategorije;
– ultra od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima;
– challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i
– light, cca 10 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati, kao i na cijeli Zadarski arhipelag.
Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam glavne su karakteristike ove međunarodne utrke. Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i time neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Prošli jubilarni deseti „Škraping Tkon – otok Pašman 2015.” brojio je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom, XI. Škrapingu očekujemo još veći odaziv te dolazak preko 1500 natjecatelja.

Više u kategoriji: Život; Hobi
Izvor i foto: Škraping Tkon – Otok Pašman (Dino Smoljan)
D. Šabić, mag. nov.