Apolitični

Škraping – najveća trekking utrka u Hrvatskoj

Zadarska županija raduje se adrenalinskim i turističkim aktivnostima, a među njima posebno mjesto zauzima turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016.” koja će se održati 5. ožujka 2016. g. sa startom i ciljem u Tkonu. Škraping team, odnosno organizatori atraktivne manifestacije su JKU „Prvenj”, općina Tkon iI TZ Tkona koji su upoznali javnost s novitetima i očekivanjima za sljedeći škraping te su predstavljeni svi događaji koji će se tih dana održavati na otoku Pašmanu.

Osim glavnog događaja, utrke, na kojoj se očekuje 1500 natjecatelja, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događaja: predstave, edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl. Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda koji je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj, te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.
Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 30 oznaka HOP od čega ih je iz Tkona 14 nositelja. Dan poslije utrke, u nedjelju, 6. Ožujka, održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 200 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske županije.
Osim športsko-turističkog, Škraping ima i humanitarni karakter za potrebite udruge, a glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima. Sjetimo se kako je na prošlogodišnjem jubilarnom Škrapingu sudjelovalo preko 1300 trkača iz 11 europskih zemalja, što je još jednom potvrdilo Škraping kao najveću trekking utrku u Hrvatskoj. Domaćini vjeruju da će tako biti i sljedeće godine.

Više u kategoriji: Hobi; Turizam
Izvor i foto: tkon.hr
D. Šabić, mag. nov.