Apolitični

Skradinski muzej, uvijek posjećen

Muzej grada Skradina pripreman je nekoliko godina da bi svoja vrata posjetiteljima otvorio 2009. g. Smješten u prizemlju zgrade gradske uprave, prezentira dvije stalne izložbe -i Izložbu antičkih kamenih spomenika. One su rezultat tridesetogodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja u Rokovači, Đardinu i Maraguši te svjedoče o kulturnim i gospodarskim vrhuncima antičke Scardone, današnjeg Skradina.
Izložba antičkog stakla prikazuje predmete iz razdoblja od 1. do 3. st. Uglavnom su to predmeti luksuznog posuđa, vezani za obred ukopa pokojnika, za kućanske potrebe te za uporabu u medicini i kozmetici. Tu su zdjele – vaze s ručkama i poklopcem iz imućnijeg staleža, lakrimariji ili bočice za suze s lokaliteta Đardin i Maraguša, kvadratne boce s ručkom i bez ručke, staklena boca u obliku amfore (Maraguša), stakleni vrč, tanjuri, čaše i dr.
Izložba lapida obuhvaća javnu plastiku (spomenik nesuđenom rimskom caru Neronu Cezaru, miljokaze), epigrafske spomenike (natpis o osnivanju municipija i dr.), građu vezanu za obred (žrtvenike Jupiteru, dio skulpture Velike majke bogova- Magnae mater), rekonstruirani antički sarkofag i dr. U ljetnom razdoblju Muzej je također javno aktivan priređujući raznovrsne povremene izložbe koje upotpunjuju kulturnu i umjetničku ponudu grada brojnim gostima koji posjećuju ovaj malen, slikovit i ukusan gradić čaroban u svakom svom detalju, pa i u ovom muzeju.

D. Šabić