Apolitični

Škola, prvašići i nova iskustva!

Škola je ustanova čija je svrha podučavanje, odnosno obrazovanje učenika, pod nadzorom i vodstvom učitelja. Većina zemalja u današnjem svijetu poznaje škole kao dio formalnog, odnosno obaveznog školovanja, kroz koje učenici prolaze kroz nekoliko razina škola. Za najmlađe učenike, odnosno djecu, su predviđene osnovne škole; za starije učenike, odnosno adolescente su predviđene srednje škole.
Za djecu predškolske dobi se može pružiti tzv. predškolsko obrazovanje u obliku dječjih vrtića. Za starije učenike, koji su završili srednju škole postoje institucije visokog obrazovanja u obliku viših i visokih škola, obično specijalizirane za obrazovanje u određenoj oblasti (struci) i predviđene za ograničeni broj učenika (studenata) koji zadovoljavaju akademske ili financijske kriterije.
Na nižim i višim razinama mogu postojati škole koje pružaju posebne vrste obrazovanja – glazbene škole, vjerske škole, vojne škole ili škole za djecu sa posebnim potrebama.

Škole se u većini zemalja dijele na javne škole, čiji je vlasnik i kojima upravlja država, odnosno privatne škole kojima upravljaju pojedinci, poduzeća ili vjerske zajednice. Škole čiji nastavni programi i metode podučavanja izlaze iz tradicionalnih i općeuvriježenih okvira se nazivaju alternativnim školama.

Postoje i sistemi obrazovanja koji ne sadrže fizičko pohađanje škola; to su online škole i sistem školovanja kod kuće.
Osnovna škola je škola koju učenik pohađa kao prvu školu. Djelatnost osnovnog školstva obuhvaća odgoj i obvezno školovanje, druge oblike školovanja djece i mladih te školovanje odraslih osoba. Svrha je osnovnog školstva da učeniku omogući stjecanje znanja, pojmova, umijeća, stavova i navika potrebnih za život i rad ili daljnje školovanje.
Hoće li dijete biti spremno za školu ovisi o njegovim sposobnostima, “kako” učiti i emocionalnoj inteligenciji koju je razvilo uz svoje roditelje i odgojitelje u vrtiću. Sedam ključnih elemenata: samopouzdanje, znatiželja, svrhovitost, samokontrola, povezanost, sposobnost, komuniciranja, spremnost na suradnju.
I kroz Ustav RH se proteže kako je škola dužna osigurati kontinuirani razvoj učenika kao duhovnog, tjelesnog, moralnog, intelektualnog i društvenog bića u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima. U Hrvatskoj osnovno školovanje traje najmanje osam godina i po Zakonu je obvezno za svu djecu, u pravilu od šest do petnaest godina. Osnovno školovanje obavljaju osnovne škole i druge javne ustanove, a ostvaruju ga na temelju nastavnog plana i programa. Pedagoškim standardom utvrđuju se materijalni, kadrovski i drugi uvjeti za ostvarivanje djelatnosti i podjednak razvoj osnovnog školstva za srednjoročno razdoblje. Pedagoški standard donosi Hrvatski sabor. Poslije nje slijedi srednja škola.

Koliko godina sadrži osnovna škola je različito, ovisno o državi u kojoj se nalazi, npr. u Vijetnamu traje tri, u Kini šest, a u Njemačkoj deset godina.
Gdje god, da bilo, učenici prvašići doživljavaju neki novi prostor, upoznavajaju nove prijatelje, upijaju prva školska znanja i u početku s roditeljima , a potom samostalno, nose torbe pune knjiga i drugih školskih potrepština.
Najvažnije upute za siguran početak školske godine
Djeca:
– za sigurnost je važno hodati nogostupom, a ne kolnikom, kolnik treba prelaziti jedino na obilježenim pješačkim prijelazima i kada je na semaforu zeleno, treba pogledati jesu li vozila stala, kada odrasli prelaze kolnik kako se ne smije, ne treba ići za njima
Roditelji:
– naučiti djecu kako se prelazi kolnik i na kojim mjestima, vlastitim primjerom pokazati kako se poštuju prometna pravila, odjeća i školske torbe moraju biti uočljive, posebno noću, djeca iz vozila moraju izlaziti na nogostup, a ne na kolnik
Vozači:
– u zonama škola brzina je ograničena na 40 km/h, više opreza blizu škola jer neka djeca ne znaju prometne propise, znakove školskih prometnih jedinica također treba poštovati, treba stati i djetetu pokazati rukom da smije ići preko kolnika.
420.000 učenika u Hrvatskoj kreće u školu, od toga je 352.000 osnovnoškolaca

Želimo im sreću, zdravlje i puno školskog uspjeha!

Izvor: Wikipedia

Više u kategoriji: Život
D. Šabić, mag. nov.