Apolitični

Skijanje – rekreacija, šport i turistička ponuda

Skijanje lijepo zvuči na prvi pogled, no riječ je o vrlo zahtjevnoj aktivnosti s obzirom na kretanje i brzinu. Službeno je način kretanja zasniježenim površinama uporabom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Iako je skijanje prvenstveno nastalo kao način transporta, odnosno kretanja po snijegu, kroz 20. stoljeće preraslo je u popularni način rekreacije.
Počeci skijanja se, prema nedavno pronađenim crtežima u špiljama otkrivenim nakon povlačenja ledenjaka, vežu uz lovce koje povjesničari smještaju u doba egipatskih faraona. Tehnike skijanja u to doba najvjerojatnije su sličile načinu skijanja kojeg danas nazivamo skijaškim trčanjem ili nordijskom skijaškom disciplinom. Ocem modernog skijanja smatra se Norvežanin Sondre Norheim. On je u 19. stoljeću konstruirao skijaški vez koji je omogućio upravljanje skijom, i to tehnikom koja se danas naziva telemark. Kasnija usavršavanja skijaškog veza i skijaške cipele, odnosno pancerice dovela su do daljnjeg usavršavanja skijanja i pojavu tzv. alpskih skijaških disciplina.
Ranih godina 20. stoljeća Austrijanac Hannes Schneider prezentirao je tehniku upravljanja skijom rotacijom gornjeg dijela tijela koja se pod imenom Arlberg tehnika (nazvana prema kraju iz kojeg je potjecao) vrlo brzo raširila.

Danas je skijanje na snijegu te skijanje na vodi raširen vid rekreacije i natjecateljskog športa. Skijanje je toliko raširen način zimskog odmora da pojedine države veći dio turističke ponude zasnivaju upravo na rekreativnom skijanju. Najbolji primjer toga je Austrija, koja posjeduje preko stotinu uređenih skijališta. Ostale države koje imaju brojna uređena skijališta su Francuska, Italija, Švicarska, SAD, Novi Zeland itd. U nordijskim zemljama rašireno je i skijaško trčanje kao popularan vid rekreacije, iako se staze za skijaško trčanje mogu naći i u svakom alpskom skijalištu.
Skijanje je standardni olimpijski sport na zimskim Olimpijskim igrama, a discipline dijelimo na alpske i nordijske. Ovisno o disciplini, skijati se može gotovo na svakoj površini prekrivenoj snijegom – na ravnijima se prakticira skijaško trčanje, na strmijim neka od alpskih disciplina.

Više u kategoriji: Hobi; Šport

D. Šabić, mag. nov.