Apolitični

Skandinavski stil uređenja interijera

Stil baziran na jednostavnosti čistih linija, funkcionalnosti, iskoristivosti prostora i nenametljivoj eleganciji odavno je osvojio velik broj srca. Upravo te odlike razlog su što možete, ukoliko se odlučite za njega, biti sigurni kako ćete godinama kasnije još uvijek imati stilski lijep i svevremenski uređen dom. Upotreba prirodnog svijetla i dobre rasvjete uz kontinuiranu kombinaciju svijetlih i tamnih boja karakteristični za ovaj način uređenja stvaraju lijepu ravnotežu i čine svaki prostor prozračnim i elegantnim. Želite li unijeti malo skandinavskog štiha u svoj dom, obratite pozornost na nekoliko stavki.

Jedna od glavnih odlika ovog stila je funkcionalnost, ali i povezanost s prirodom. U ovako uređenim prostorima nećete naći suvišne detalje, već će posebna pažnja biti dana namještaju čistih i jednostavnih linija. Detalji na koje ćete najčešće naići su svijeće koje daju toplinu prostoru ili pak vaze i lončanice s biljkama kao svojevrsnim nenametljivim ukrasima. Povezanost s prirodom vidljiva je i u izboru materijala – drvo je obavezno kao podna obloga, a za dodatnu teksturu i toplinu prostorije mogu se uključiti i drvene zidne i stropne obloge.

Kada se radi o podovima, u skandinavskom domu nećete pronaći tepih od zida do zida, već će interijerom dominirati drveni i to po mogućnosti svijetli pod u svim sobama osim kupaonice, a često će biti i obojen u bijelo ili pak sastavljen od prirodne lakirane borovine. Od boja ćete u većini slučaja pronaći bijelu kao pozadinu svega s dekorativnim elementima u tamnim ili pastelnim nijansama. Moguće je koristiti i vrlo šareni tekstil raznih uzoraka, no isti je najčešće ograničen na pojedine komade namještaja ili dekorativne dodatke. S obzirom na korištenje većih količina bijele boje i malo detalja mogli biste steći dojam da se radi o veoma sterilnim prostorima stoga vas, da bi vas uvjerili da to ne mora nužno biti tako, ostavljamo da uživate u inspirativnim slikama naše galerije.

Više u kategoriji: arhitektura
M. Konstantinović, mag. ing. arh.