Apolitični

Skalinadama do vrha splitske ljepote

Zasigurno su vam poznati stihovi pjesme Olivera Dragojevića pod nazivom Skalinada, čije riječi svakome ponaosob vizualno i emotivno dočarava različite životne situacije, vremena, sjećanja kroz život vezana za susret sa skalinadom. Penjući se kroz gustu strukturu starog urbanog naselja Varoš, svaka fasada kuće, svaki susret dvora i trga čine jedinstveni tepih koji vodi do najvećega blaga grada Splita. Kad govorimo o skalinadama i kad bi nekoga pitali za skalinadu, mnogi bi se sjetili stuba (skalina) koje vode put Marjana.

Vjerojatno ste mnogo, mnogo puta prošli splitskom skalinadom trčeći, skakajući ili pak kročeći umornim i teškim korakom strpljivo na putu do cilja. Možda ste i doživjeli i da vam pri susretu sa skalinadom zastaju misli i vrijeme dok prelazite preko nepreglednih stepenica koje, svaka svojim oblikom, visinom, strukturom i širinom, budi u vama različite emocije i čine da se, bar na tren, odvojite od svakodnevnice životnih situacija.

„Skalinada – tu se penje, tu se pada, to sudba, to je nada…‟ je sastavljena od oko osamsto skala i vodi prema vrhu splitske ljepote, Marjanu, odnosno prvoj vidilici s koje gledamo na ‘najlipši grad na svijetu’.

Više u kategoriji: arhitektura

M. Pocrnjić, mag. ing. arh.