Apolitični

Sjajna orguljašica na 4. koncertu iz ciklusa mladih glazbenika

Katarina Javora, sjajna zagrebačka glazbenica predstavlja se splitskoj publici koncertom na orguljama večeras u 20:00 sati u splitskoj konkatedrali sv. Petra, a svirat će klasike  Bacha, Couperina, Papandopula, Viernea i Widora.

Četvrti koncert iz Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u sezoni 2015./2016.održat će se 27. travnja, s početkom u 20:00, a na orguljama će se predstaviti Katarina Javora, sjajna zagrebačka glazbenica koja će štovateljima klasične glazbe svirati J. S. Bacha, F. Couperina, B. Papandopula, L. Viernea, i Ch. M. Widora.
Kako bi umjetnicu pobliže upoznali, donosimo vam neke dijelove iz njene sjajne biografije, a ako je želite i vidjeti, onda osigurajte svoje mjesto u konkatedrali sv. Petra u Splitu.


Katarina Javora (Zagreb, 1986.) maturirala je klavir u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu u klasi profesorice Renate Strojin Richter.
Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić, dok je čembalo učila kod profesora Pavla Mašića, a diplomirala u klasi profesorice Višnje Mažuran. Na akademiji u Zagrebu također je završila i studij teorije glazbe.
Osvojila je nekoliko nagrada na natjecanju HDGPP, te nagradu fonda Janka Šanjek. Nastupala je na Danima europske baštine, ciklusu koncerata u salonu Očić, festivalu Petar Nakić, Malom festivalu čembala, na natjecanju Ferdo Livadić, na tribini Darko Lukić i natjecanju Petr Eben u Češkoj. Solistički je nastupala je na koncertu u sklopu 50. Bijenala u Muzeju za suvremenu umjetnosti koji je nagrađen posebnom rektorovom nagradom.


Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) je završila pri Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera.
Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (Theo Jellema, Martin Sander, Bernhard Klapprott, Nathan Laube, Hans Fagius, Luigi F. Tagliavini, Chrostoph Bossert, Aline Zylberajch, Jean Baptiste Robin i mnogi drugi). Trenutno predaje glazbeno-teoretske predmete, orgulje i čembalo u glazbenoj školi „Brkanović”, a od 2000. godine je orguljašica u župnoj crkvi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

Izvor i foto: Glazbena mladež Split
D. Šabić, mag. nov.