Apolitični

Situacija s novim sojem eskalira. Zemlje, jedna po jedna, ukidaju letove iz Britanije, svi čekaju potez EU

Za novi soj koronavirusa koji se počeo širiti Velikom Britanijom jučer je tamošnji premijer potvrdio da je 70 posto više zarazan od originala. Britanija je potom rapidno uvele još strože mjere na područjima gdje je najveća koncentracija nove verzije, a vijest je doslovno proletjela svijetom.

Otada stižu vijesti o zemljama koje su zabranile letove i vlakove iz UK-a, tamošnji ministar zdravstva dramatično izjavljuje da je virus “izvan kontrole”, a europski šefovi održali su telefonski sastanak o daljnjim koracima. U nastavku donosimo pregled situacije.

Kako je sve počelo

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji i službeno su u ponedjeljak objavile da se u Engleskoj pojavio nosi soj virusa kojim je zaraženo 1100 ljudi i to najviše njih u grofoviji Kent. Vijest o tome proširila se nakon što je na mutirani virus u britanskom parlamentu ukazao ministar zdravlja Matt Hancock.

“Identificirali smo novu verziju koronavirusa koja bi mogla biti povezana s bržim širenjem na jugoistoku Engleske. Inicijalna analiza sugerira da se ova širi brže od postojećih varijanti”, kazao je Hancock. “Zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo”, dodao je tada.

Zbog pojave novog virusa i straha od brzine širenja neke od europskih zemalja danas su prekinule zračnu i željezničku vezu s Velikom Britanijom. Među prvima je to jutros učinila Nizozemska, koja je objavila da do 1. siječnja zabranjuje letove iz Velike Britanije. Učinjeno je to nakon što je nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) preporučio ograničavanje unošenja ove inačice virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja.

Ubrzo nakon toga letove iz Britanije suspendirala je i Belgija koja je zabranila i dolazak putničkih vlakova iz te zemlje. Uslijedila je i reakcija Italije koja je zabranila letove iz UK-a. Tamošnji ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio rekao je: “Naš je prioritet zaštititi Italiju i naše sunarodnjake”. Posljednje su to večeras učinile Irska i Francuska koje su ukinule sva putovanja iz UK-a, zasad na 48 sati.

Njemačka je, pak, objavila kako trenutno razmatra mogućnost obustave zračnog prometa, no konačnu odluku još nije donijela. BBC javlja kako isto pitanje razmatraju Španjolska, Austrija i druge zemlje.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay