Apolitični

Sinjski vitezovi u mimohodu Splitom

Sinjski alkari, alkarski momci i svi članovi svečane alkarske povorke ovog će ponedjeljka, 6. srpnja od 19 sati prodefilirati gradom Splitom. Odlična je ovo ideja, svi se slažu, što u godini velikog jubileja 300. alke, mjesec dana prije svečanog natjecanja, junaci, vitezovi i kopljanici daruju svu svoju povijesnu i baštinsku ljepotu, slavnu tradiciju cetinskog kraja, Splićanima i njihovim gostima iz cijeloga svijeta.

Na taj način naš mediteranski i glavni grad Dalmacije na poseban način najavljuje jubilarnu 300. Sinjsku alka, a u svečanoj povorci očekuje se sudjelovanje više od 120 alkara, alkarskih momaka i članova limene gradske glazbe. Povijesni alkarski mimohod u gradu podno Marjana krenut će od zgrade Banovine, preko zapadne obale do Rive gdje je pripremljen prigodni zabavni program.
Prisjetimo se kako je ove godine sve u znaku brojke 300., tj. velike obljetnice viteškog natjecanja u gradu kojeg štiti Čudotvorna Gospa Sinjska, pa je tako mimohod alkara održan u Bruxellesu i Zagrebu. Čelnici VAD-a ističu kako je ovo zaista prava prilika da se alkarsko društvo, kao i grad Split predstavi cijelom svijetu, podsjećajući kako će se uoči same alke u Sinju otvoriti i muzej posvećen ovoj jedinstvenoj viteškoj igri.

Sinjani će tako ovog ponedjeljka „okupirati“ Split, ali na pozitivan, kulturan i povijesno tradicijski način, a sve u svrhu promocije grada na Cetini, Splita, Dalmacije i Hrvatske u svijetu.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Foto: visitsinj.com

D. Šabić, mag. nov.