Apolitični

Sinjska slikarica Ivana Poljak izlaže u Zagrebu

Sinjska umjetnica u Zagrebu otvorila izložbu “Aktivna staništa”koju možete pogledati do početka lipnja. Mjesto zbivanja je Pučko otvoreno učilište Zagreb.

U galeriji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb „Cekao” sinoć je upriličeno otvaranje izložbe sinjske slikarice Ivane Poljak.
Ivana Poljak studij slikarstva upisala je 2005. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je diplomirala 2010. godine u klasi prof. Nine Ivančić. Od 2012. godine radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Do sada je održala nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, a zagrebačkoj publici predstavit će se izložbom „Aktivna staništa”.


– Izložba je koncipirana kao spoj serije slika s crtežima kukaca na prozirnom najlonu. Slikama dominiraju arhitektonski tlocrti prepoznatljivih zdanja kojima su proizvoljno pridodane siluete životinjskih vrsti. Koristeći se arhitekturom kao mjestom ogledanja društvenih transformacija i ekonomskih odnosa moći, Ivana Poljak prikazuje vlastito viđenje prezentiranih prostora kroz animalistički ikonografski repertoar, postavljen u kontekst čovjekova odnosa prema kapitalu i moći, koji je formiran na osnovu medijski posredovanih informacija. – kazala je povjesničarka umjetnosti Jelena Pavlinušić koja je i pisala kritiku za izložbu.
Pavlinušić navodi kako je riječ o tlocrtima državnih institucija, kulturnih spomenika, trgovačkih kompleksa i tvrtki koje na nacionalnom tržištu imaju jasan, privlačan i specifičan identitet. Ističe kako autorica lik životinje koristi kao motiv za likovni zapis. On predstavlja ljudsko biće smješteno u „stanište” – sustav proizvodnje roba i dobara, odnosa i značenja.
– Od razine svakodnevice do razine društva formiraju se mreže formalnih institucija koje reguliraju naš život. Svaka slika predstavlja pojednostavljenu sliku životnih uvjeta velikog broja asocijacija i djelića informacija koje su povezane sa središtima državne, kulturne i financijske moći, a koje direktno utječu na našu biosferu. Naš stav prema njima često je zasnovan na djelomičnom iskustvu, površnom dojmu ili informacijama, a klišeji i stereotipi povezani s određenim institucijama moći, u osnovi utječu na naše ponašanje prema mjestima i njihovim proizvodima. – navodi Pavlinušić.
Izložba „Aktivna staništa” u galeriji Cekao bit će otvorena do 6. lipnja, a može se razgledati svakim radnim danom od 9 do 20 sati te subotom od 10 do 14 sati.

Izvor i foto: ferata.hr