Apolitični

Sinjska limena glazba jedna od najdugovječnijih…

Sinjska limena gradska glazba jedna je od najdugovječnijih u Hrvatskoj, a uspjehe niže uspjehe na različitim gostovanjima, prigodnim manifestacijama, smotrama.

Njihova aktivnost posebno je vidljiva na alkarskim svečanostima kada svojom glazbom stvaraju specifičan glazbeni ugođaj alkarskoj svečanosti. Jedan od njih koji u Gradskoj limenoj glazbi Sinj svira od svoje mladosti zove se Dado Gugić te kao dugogodišnji član limenih glazbara ističe sljedeće zanimljivosti:
– Postojimo od 1862. godine i među najstarijim smo limenim glazbama u Hrvatskoj, te smo kao takvi prešli u instituciju povijesnog značenja.
Zovu ih iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva.

– Kada je u pitanju naš kraj, sve manifestacije vezane za bilo kakvu proslavu ne mogu proći bez nas, na što smo ponosni, a uz to je jedna od najvažnijih djelovanja i aktivnosti pratnja cijelom alkarskom četom, povorkom, a vrhunac je sviranje, odnosno pratnja na dan Velike Gospe u cijelom mimohodu.
Kako je povijesno vrijedno biti alkar i alkarski momak, tako je čast biti i član Gradske limene glazbe Sinj.
– To je točno, glazba je sada institucija koja je vezana za sve kulturno-umjetničke manifestacije na kojima smo prisutni, a s ljubavlju dajemo maksimum kako bi spomenuti nastupi ostavili traga na one koji nas gledaju i koji nam plješću.
Dado, želimo vam još godina i godina nastupa u limenoj glazbi kako bi na glazbeni način prenijeli ugodne pozdrave iz Sinja i cetinskog kraja.
– Puno vam hvala, imamo i mlade generacije koje polako mijenjaju malo starije te se nadamo da ćemo ustrajati u svemu.

Više u kategoriji: Glazba
D. Šabić, mag. nov.