Apolitični

Sinjska alka: od prije 300 godina pa do danas (5. dio)

Kako vrijeme prolazi, tako se bliže i ovogodišnje alkarske svečanosti. Po starim dobrim običajima i statutom Sinjske alke, ova viteška igra i natjecanje za slavodobitnika uvijek se trči u prvoj punoj nedjelji kolovoza, tako da će se ovogodišnja alka održati 9. kolovoza.

No, mi nastavljamo povijesnu vitešku priču o alkarskom Statutu koji se besprijekorno moro poštovati. Prvi Statut alke potanko, na temelju starih tradicija, govori o njezinu postanku, svrsi i načinu trčanja, potječe tek iz 1833. i, po običaju onoga doba, sastavljen je na talijanskome jeziku. Zanimljivo je da se njegove odredbe gotovo doslovce poklapaju s odredbama sličnih viteških nadmetanja u tadašnjoj Europi, osobito na području Mletačke Republike (gdje se alka naziva la giostra). No, dok su u drugim viteškim igrama sudjelovali samo alkari-vitezovi, dakle povlašteni društveni sloj, Sinjska alka od početka uvodi značajnu inovaciju: uz pripadnike vojne aristokracije, doseljene i one domaćega podrijetla, u viteškim natjecanjima mogu sudjelovati i ljudi sa sela (naravno, imućniji), što je toj igri davalo svojevrstan narodni pečat.

No, alka je ne samo hrvatska, već i europska, ona je svjetska po svojoj kulturnoj i povijesnoj vrijednosti, pa nije ni čudno što se našla pod okriljem UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.
Više u kategoriji: Kulturna baština; Povijest
D. Šabić, mag. nov.