Apolitični

Sinjska alka: od prije 300 godina pa do danas (11. dio)

Ostalo je još dva tjedna, posljednjih priprema alkara kopljanika i njihovih momaka za slavodobitničko natjecanje ovogodišnje 300. Sinjske alke. Alkari bruse koplja i uvježbaju s konjima gađanje alke na alkarskom trkalištu, a alkarski momci pripremaju odoru, oruđe i oružje te uvježbavaju držanje i korak dostojno svojih pradjedova.

Alkarski vojvoda je osoba od posebne važnosti u cijeloj alkarskoj priči. Naime, on je na dužnosti zapovjednika kompletne alkarske povorke, određuje alkare, vitezove koji će sudjelovati u natjecanju za slavodobitnika, potvrđuje odluku tko će nositi sveti barjak Gospe Sinjske u povorci kao barjaktar, te brine o poštivanju statuta i svih vrijednosti koje alka kao zaštićena nematerijalna baština UNESCO-a pruža i oplemenjuje. Na jedan način vojvoda je i domaćin svim gostima i prijateljima alke u junačkom gradu Sinju. Već na drugi mandat od četiri godine na ovu dužnost odabran je mg. Ante Vučić.

 

Alajčauš zapovijeda alkarima u trci, pri treniranju i općenito u natjecanju, ima na sebi posebno vidljivu crnu odoru kao znak raspoznavanja u među kopljanicima, prvi je među jednakima i posljednji gađa kopljem u alki. Ono što mu daje posebnu draž u alkarskim natjecanjima jest prijavak vojvodi o spremnosti alkara za početak natjecanja, ponaosob svake trke. Nadgledava kod svečane bine trku alkara i u suradnji s vojvodom brine o regularnosti trke. Kada odlazi na pripremu za svoju trku kod bine ga mijenja njegov zamjenik.

 

Barjaktar je osoba koju imenuje alkarski vojvoda te nošenjem svetog barjaka Gospe Sinjske u povorci prenosi gledateljima simboliku prošlog i sadašnjeg vremena o čudotvornoj moći zaštitnice Sinja i cetinskog kraja, a posebno viteškog natjecanja. Čast i zadovoljstvo je nositi barjak u alki, a ta osoba mora biti visokih moralnih odlika, osoba cijenjena u obitelji, društvu.

 

Arambaša je zapovjednik momačke čete, on je predvodi tako da regulira momački korak, držanje dostojno pradjedova i drži tempo i ritam koračanja čete. Odgovara za ponašanje i vrijednosti svakog alkarskog momka i drugih članova u povorci, izuzev vojvode, barjaktara alkara kopljanika i gradske glazbe. Ovu momačku dužnost već godinama obnaša Ivo Vukasović-Para.
I vas poštovani čitatelji pozivamo na sudjelovanje u ovogodišnjim jubilarnim 300. alkarskim svečanostima. Sinj i cetinski kraj pripremio se resursima, ljubavlju i zadovoljstvom prihvatiti domaće i strane goste, drage prijatelje alke, putnike, dobronamjernike, jer ovaj kraj Dalmatinske zagore od pamtivijeka sjaji plemenitošću, gostoljubivošću i srećom kada pruža gostoprimstvo i dobrodošlicu svim ljudima.
Više u kategoriji: Kulturna baština
D. Šabić, mag. nov