Apolitični

Sinjani spremni za Sajam pršuta

Sinjani pripremaju još jednu gastronomsko-gospodarsku feštu u ožujku, a tome je prethodila radna radionica u organizaciji poduzetničkog centra Sinj koja je u suradnji s Gradom Sinjem i Splitsko-dalmatinskom županijom održana u Hotelu Alkar– radionica „Senzorska analitika i zaštita autohtonih proizvoda”.
Ova radionica bila je uvod i predradnja za organizaciju 11. „Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj, 19. – 20. ožujka 2016. godine”. Uz gradonačelnicu Kristinu Križanac na radionici su sudjelovali i članovi stručnog povjerenstva na čelu s prof. dr. sc. Mirkom Gugićem:
– Ovo je sastanak panelista koji ocjenjuju kvalitetu pršuta na sinjskom sajmu. Inače, radi se o iznimno stručnim ljudima koji imaju vrlo složen zadatak, a to je da temeljem određenih i strogih parametara ocjene veliki trud proizvođača pršuta. Bila je ovo prilika da u jednom stručnom i kolegijalnom smislu detaljno prođemo, pojasnimo i dopunimo Pravilnik o ocjenjivanju pršuta.
Profesor Gugić dodao je kako je kvaliteta pršuta od prvog do ovog, jedanaestog, sajma u velikoj uzlaznoj putanji. Sajam je donio puno u razvoju proizvodnje pršuta, ujednačenosti kvalitete, a da ne govorimo o edukativnim spoznajama koje su pršutari dobili na svim sajmovima koje je organizirao PC Sinj. Uz PC Sinj i Splitsko-dalmatinsku županiju organizator ove značajne turističko-gastronomske manifestacije je i Grad Sinj.
– Jedanaesti sajam pršuta je uistinu nešto važno za Sinj i cijeli cetinski kraj i u turističkom i poduzetničkom smislu. Tu će se vidjeti autohtona domaća hrana, vrijednost koju proizvode naši proizvođači pršuta, što je prepoznala i europska zajednica jer je dalmatinski pršut zaštićen europskom oznakom zemljopisnog podrijetla. To je i mjesto okupljanja, ljudi njihovih proizvoda, običaja i naše tradicije. – kazala je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.
Uz predstavnike medija, u svojim živopisnim odorama u radionici su sudjelovali i članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja koji su pripremili, a što drugo, nego malo domaćih delicija, kruha ispod peke, uštipaka, pancete, sira, dobrog crnog vina i naravno, pršuta.
Sve viđeno i prikazano ukazuje na činjenicu kako je sve spremno da otpočne 11. Nacionalni sajam pršuta Sinj 19. – 20. ožujka 2016. godine. I, neka otpočne!

Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.