Apolitični

Sinj u znaku 12. Nacionalnog sajma pršuta

Sinj u znaku 12. Nacionalnog sajma pršuta

U hotelu Alkar 8. i 9. travnja (subota i nedjelja) održava se ’12. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2017.’


Sajam se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, uz supokroviteljstvo Ministarstava poljoprivrede i gospodarstva. Organizator ove značajne manifestacije je PC Sinj, a suorganizatori Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija. Direktorica PC Sinj Ana Barać istaknula je kako sve predradnje za sajam idu dobrom dinamikom i sve je spremno za sutrašnje svečano otvaranje u 11,30 sati.
‘Na sajmu će izlagati 60-tak izlagača iz Hrvatske i susjedne BiH. Bit će tu pršutari iz Istre, s Krka, Hercegovine i Dalmacije. Uz pršute bit će i ostalih suhomesnatih proizvoda kao što su panceta, pečenica, slavonske kobasice i kulen, te ostale delicije maslinovo ulje, sir, soparnik, uštipci, kruv ispod peke i riblji proizvodi. I ovaj sajam u ponudi će imati autohtone suvenire i rukotvorine, te bogat kulturno umjetnički program u kojem će sudjelovati Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, KUD Lika iz Otočca, KUD Pleter Dugopolje, Sinjske mažoretkinje, alkarići Vučkovića Dječje alke i djeca iz DV Brnaze’, istaknula je Ana Barać.


Pored izložbenog dijela na Sajmu će biti i određenih stručnih radionica i predavanja.
‘Nakon otvaranja Sajma u 12,30 sati u maloj sali hotela za poljoprivrednike, gospodarstvenike i nove OPG-ove bit će predstavljanje programa Vlade RH i drugih institucija, o mogućnosti prijave na natječaj Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, te prezentacija Europskih poljoprivrednih fondova za to razdoblje’, kazala je Ana Barać dodajući da je danas u tijeku ocjenjivanje pristiglih pršuta na ovaj sajam, a to provodi stručno povjerenstvo na čelu s prof. dr. sc. Mirkom Gugićem
Sajam je za posjetitelje otvoren od subote u 10 sati, a traje do nedjelje u 17 sati. Dodjela priznanja i nagrada predviđena je u nedjelju u 15,30 sati. Svoj dolazak na Sajam potvrdili su predstavnici Ministarstava poljoprivrede i gospodarstva, Županije, gradova i općina s područja županije, te predstavnici gospodarske komore i ostalih strukovnih organizacija. Za sve posjetitelje ulaz na sajam je slobodan.