Apolitični

Sinj s alkom u središtu hrvatske i europske kulturne baštine

Sinj, pravi biser u škrinji Dalmatinske zagore, središte Cetinske krajine, vladar plodnih polja, bistrih i hladnih voda i tajnovitih planina, grad koji posjetitelja osvaja u trenutku i namami na povratak. Sinj je i grad Gospe Sinjske, zaštitnice i nebeske spasiteljice, te jedno od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Sinjani, srdačni i gostoljubivi domaćini, poznati su po nenadmašnim gastronomskim specijalitetima koji će zagolicati svako nepce. Nezaobilazni su sinjski arambašići, zaštićeno tradicionalno jelo, a svakako valja kušati i uštipke i osladiti se rafiolima.

 

Alkarski grad s okolicom diše punim plućima pred nastupajuću 300. alku i popratna kulturno zabavna zbivanja koja su u tijeku. Rezervira se smještaj dragih prijatelja Sinja i njegovih manifestacija, a takvih je uistinu, na čast i slavu ovog kraja, zaista veliki broj.
U tijeku je natječaj za izbor najljepše okućnice, balkona i najljepše uređenog okoliša gospodarskog objekta. Organizira se i Festival marijansko-duhovne klapske pjesme „Klape Gospi Sinjskoj” koji će biti u posljednjem danu srpnja, a stiže i zanimljiva predstava „Nedostajem sama sebi” u izvedbi sinjskog pučkog kazališta. Svečano je otvorena  izložba u Galeriji Sikirica na kojoj su prikazani prikazani radovi Stipe Sikirice koji su inspirirani alkom, a od kojih su neki s vremenom postali dio same ceremonije alke. Na otvorenju su  predstavljeni i suveniri Galerije Sikirica – replike skulptura Stipe Sikirice koji nose sva obilježja originala.  Svi ovi događaji su u okviru bogatog programa „Dani alke i Velike Gospe” s kojim se krenulo od prošlog vikenda.

Treba istaknuti kako je interes javnosti, medija i općenito, želja za dolaskom u Sinj, ogroman, možda s obzirom na to kako se približava velika obljetnica 300. godina od prvog viteškog natjecanja kojeg je i UNESCO prepoznao kao nešto vrijedno te ga zaštitio kao dio nematerijalne kulturne baštine. Za dva tjedna Sinj će biti Hrvatska, Europa u malom, jedinstven, sadržajan s kulturnim običajima i tradicijom u punom jeku uz brojne goste i uzvanike alkarskih svečanosti.
Dana 9. kolovoza 2015 godine upisat će se zlatnim slovima u anale viteške i sinjske alkarske povijesti. Bogato ukrašene izvorne odore, topot konja, pucanj mačkula sa Staroga grada, zvonki susret koplja i alke, natjecateljski duh i viteško dostojanstvo uvjerljivi su jamci neprocjenjive vrijednosti alke koju je prepoznao gotovo cijeli svijet.
Više u kategoriji: kulturna baština
Foto: visitsinj.com
D. Šabić, mag. nov.