Apolitični

Sinj: Proslavljena 300. godišnjica krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske

Svečanim misnim slavljem u Sinju je proslavljena 300. obljetnica krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.
Prije točno 300 godina, 22. rujna 1716. godine splitski nadbiskup Stjepan Cupilli na sliku Čudotvorne Gospe Sinjske stavio je zlatnu krunu koju su u znak zahvalnosti Majci Božjoj dali napraviti branitelji Sinja, uvjereni kako su po Gospinu zagovoru 1715. godine uspjeli obraniti Sinj od višestruko brojnije osmanlijske vojske.
Prije samog svečanog misnog slavlja, upriličen je obred skidanja slike Čudotvorne Gospe Sinjske s oltara i procesijski ophod. Procesija s Gospinom slikom kretala se Pijacom, Glavičkom ulicom, Fratarskim prolazom do samostanskog dvorišta, gdje je održana sveta misa. Pred nekoliko tisuća vjernika svečano misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, monsinjor Marin Barišić, uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Proslavljena 300. godišnjica krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske

U svojoj propovijedi monsinjor Barišić kazao je kako nas povijesni i današnji događaj slavlja uvodi dublje u slavno otajstvo, kako je Presveto Trojstvo Blaženu Djevicu Mariju okrunilo za kraljicu Neba i Zemlje. Naglasio je da, ako je Nebo okrunilo Blaženu Djevicu Mariju za kraljicu, Ona to još više zaslužuje od Zemlje, od nas ljudi.


„Jer je njezin sin, naš Spasitelj Isus Krist darovao svoju Majku svima nama za majku. Njezina trajna ljubav, zaštita i pomoć osobito je bila prepoznata i očita u čudesnoj obrani grada Sinja od turske opasnosti 15. kolovoza 1715. godine. Bio je to radostan događaj, ne samo za građane Sinja i Cetinske krajine, nego i za sve vjernike splitske Nadbiskupije, Domovine i šire”, kazao je između ostalog monsinjor Marin Barišić.
Dodajmo kako je svečano misno slavlje svojim nastupom uveličao Mješoviti zbor župe i svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.