Apolitični

Singapur: ‘Dosta je brojanja zaraženih, fokusirajmo se na stvarno bolesne‘

– Ako Singapur ne može obuzdati epidemiju koronavirusa, ne vidim nijednu zemlju koja to može, rekao je još krajem veljače 2020. za Reuters Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu u Minnesoti. Azijski grad-državu pohvalio je tada i WHO čiji je direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus napomenuo da su “preokrenuli svaki kamen da nađu zaražene”.

No, nakon gotovo 18 mjeseci iscrpljujuće borbe protiv koronavirusa u bogatom gradu-državi neki su počeli zagovarati zaokret u strategiji borbe protiv covida. Tako su u tekstu za dnevni list Straits Times tri vodeće osobe singapurskog “stožera” predložile popuštanje mjera i povratka “normalnom” životu. Među njima je dozvola putovanja bez karantene, dozvola velikih okupljanja i konačno, prestanak brojanja novozaraženih osoba.

‘Kao i gripa’

– Umjesto da svakog dana pratimo broj zaraženih, trebamo se koncentrirati na ishod njihove zaraze: koliko je ljudi doista oboljelo od covida, koliko je njih završilo na odjelu intenzivne njege, koliko ih je završilo na respiratoru i tako dalje. Tako otprilike pratimo gripu, napisali su u Straits Timesu ministri trgovine, financija i zdravstva.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay