Apolitični

Simfonijski gipsy jazz koncert u HNK-u Zagreb

Ponedjeljak je u HNK-u Zagreb zabavan i glazbeno ispunjen, s obzirom na to da je za 19:30 sati najavljen simfonijski gipsy jazz koncert kada će kao solisti nastupiti Florin Niculescu na violini, Hugo Lippi, Steeve Laffont i Mate Matišić na gitari i Jurica Štelma na kontrabasu. Pri kraju ovogodišnje kazališne sezone u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu gostovat će, odlični poznavatelji glazbe ističu, jedan od najboljih jazz violinista svijeta, koji će uz svoj francusko-hrvatski jazz sastav i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta izvoditi glazbu jednoga od najpoznatijih europskih jazz glazbenika Djanga Reihardta i njegova dugogodišnjeg suradnika Stéphanea Grappellija.

U dosadašnjoj glazbenoj karijeri Florin Niculescu surađivao je i nastupao s najznačajnijim svjetskim jazz glazbenicima kao što su George Benson, Oscar Peterson, John McLaughlin, Regina Carter i mnogi drugi. Iako su u Hrvatskoj već gostovala poznata imena toga glazbenog stila, nikada do sada gipsy jazz glazba nije izvođena uz simfonijski orkestar. Prvi put ćemo čuti kako uz veliki orkestar pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog zvuče neke od Djangovih antologijskih skladbi; Nuages, Minor swing, Tears, Brick top, Swing from Paris, Sweet Chorus…
Želite li čuti jednoga od najboljih jazz violinista svijeta koji će glazbom dočarati Pariz tridesetih godina prošloga stoljeća, dođite 29. lipnja u Hrvatsko narodno kazalište, ugodno se smjestite i uživajte u antologijskim skladbama gipsy jazz glazbenog izričaja.
Više u kategoriji: glazba
Izvor i foto: HNK Zagreb
D. Šabić. mag. nov.