Apolitični

Simbolika boja i uzoraka pisanica

Ovih dana naši domovi ukrašeni su raznoraznim pisanicama. Neki uživaju u jednobojnima, drugi u šarenima, treći stavljaju različite ukrase, koriste brojne uzorke, a svatko stvara svoje malo remek djelo. Ova tradicija postoji od davnina i sve to u svrhu prenošenja osnovne poruke ljubavi i ponovnog rođenja, no jeste li se ikad zapitali kakvu poruku nosi baš vaša pisanica?

Iza svake njene boje krije se bogato simboličko značenje. Crvena pisanica tako, ukoliko je jednobojna, predstavlja duhovnu budnost, djelotvornost, milosrđe te radost života i ljubavi, a i kršćanski je simbol nade, energičnosti, služenja Crkve, Kristove muke i Božje ljubavi. Ako se crvena nađe u kombinaciji s bijelom simbolizira poštovanje, a s crnom neukost koja proizlazi iz strasti. Bijela boja je boja čistoće, svjetlosti, djevičanstva, radosti i rođenja, dok je njoj kontrastna crna simbol vječnosti, neznanja, straha i smrti. Nađu li se u kombinaciji, znak su žalosti i poštovanja pokojnih. Kako je pisanica u našim krajevima tradicionalan dar, želite li dragoj osobi bojom poželjeti zdravlje, nadu i bogatstvo, darujte mu jednu zelene boje. Ovisno o vašim željama možete pokloniti i ružičastu za uspjeh i zadovoljstvo, zlatnu za duhovnost i mudrost, narančastu za izdržljivost, snagu i ambicioznost ili pak ljubičastu kao simbol vjere, povjerenja, strpljivosti i posta. Osvježavajuća žuta označit će svjetlost, mladost i čistoću, dok će nebesko plava istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.

Šarene pisanice na koje možda i najčešće nailazimo, možda ipak nisu ni bez razloga najčešće, jer simboliziraju obiteljsku sreću, mir i ljubav, nešto što zapravo svaki čovjek želi. Zanimljivo je što osim boja i različiti uzorci nose različite simbole, pa tako trokut može predstavljati Presveto Trojstvo, točke i točkice Marijine suze, a spirala vječnost, besmrtnost te misterij života i smrti. Čak i svaki biljni ornament ima svoje značenje. Ako vam netko pokloni pisanicu s voćnim ukrasima znajte da cijeni vaše prijateljstvo, simbolizira odanost. Pisanica s cvijećem pak simbolizira ljepotu, eleganciju i mudrost, klas pšenice blagostanje, a hrastova grančica, list i žir snagu, dugovječnost i muževnost.

Koje ćete boje i uzorke vi koristiti ove godine?

Više u kategoriji: život
M. Konstantinović, mag. ing. arh.