Apolitični

Sijeda kosa može vratiti svoju originalnu boju, a evo kakvu ulogu u tome ima stres

Malo koji znak starenja je evidentniji od pojave sijede kose, odnosno sijedih vlasi kose. Kako starimo tako pigment naše kose gubi svoju mladenačku nijansu i dok se to može činiti kao permanentna promjena, pojava sijedih u kosi može se preokrenuti, barem privremeno.

Naznake da sijeda kosa može spontano povratiti svoju izvornu boju postoje u studijama izoliranih slučajeva unutar znanstvene literature već desetljećima. U najnovijoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu eLife, skupina znanstvenika pružila je veliku količinu dokaza tog fenomena, na primjerima desetak ljudi različite dobi, etničke pripadnosti i spola.

To istraživanje pokazalo je i da se obrasci pojave sijedih vlasi kose i njihovo vraćanje u originalnu boju povezuje s periodima stresa, što implicira da se taj proces povezan sa starenjem veže i za naše psihološko zdravlje.

U manjoj podskupini sudionika studije, znanstvenici su pronašli segmente u pojedinim vlasima kose gdje su se dogodile promjene u pigmentacijskim obrascima te izračunali vrijeme u kojima su se te promjene dogodile, koristeći poznati podatak prosječnog rasta ljudske kose, koji kaže da je riječ o rastu od otprilike jednog centimetra mjesečno. Navedena podskupina znanstvenicima je otkrila i najstresnije događaje unazad godine dana, nakon čega je analiza otkrila da su se sijedost ili povratak pigmenta kose dogodili u vremenima značajnog stresa ili opuštanja.

Kod jednog pojedinca u dobi od 35 godina i s kestenjastom bojom kose, pet sijedih vlasi kose doživjelo je povratak pigmenta koji se poklapaju s vremenom provedenim na dvotjednom godišnjem odmoru.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay