Apolitični

„Sicilijanske večernje” Giuseppea Verdija

Pozivamo Vas da nam se pridružite na opernoj predstavi SICILIJANSKE VEČERNJE G. Verdija u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Hrvatska praizvedba ovog djela bila je 24. listopada, a reprizne izvedbe su 28. i 30. listopada te 5. studenoga 2015. u 19,00 sati. Mediji u Hrvatskoj često pišu o spomenutoj operi, pa tako možete naići na članke: „Ovacije publike za netipičnog, i u nas nepoznatog Verdija”, „ U ovoj izvedbi Barezin orkestar veličanstveno grmi, a Kica, u vremenu bez oznaka, nemilosrdno secira nasilje i nepravdu” , „Sjajna izvedba monumentalnog Verdijevog djela” , „Opera je izvedena integralno, predstava traje četiri i pol sata (s dvije pauze), ali je izvedba tako muzički komponentna i strastvena, da proleti u trenu”, kao i „Verdijev genij u Zagrebu 2015.” itd.

Ovo doista jedinstveno operno djelo, prikazuje mnogima omiljenoga Verdija na jedan drugačiji način, sklonoga eksperimentu, pogotovo što se tiče orkestra. Djelo poznato po iznimnoj uvertiri, koja najavljuje svu kompleksnost glazbene priče, pripremili su dirigent Nikša Bareza i redatelj Janusz Kica s velikim brojem solista, zborom i orkestrom. Scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aljaž Zaletel, koreograf Leonard Jakovina, studij zbora vodi Nina Cosetto.
Ne propustite operni pothvat desetljeća u zagrebačkoj kazališnoj nacionalnoj kući danas i u petak te uživajte u Verdijevom izdanju Sicilijanske večernje.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zagreb
D. Šabić, mag. nov.