Apolitični

Šibenska gastronomija i delicije…

Šibenik je prepoznatljiv zahvaljujući bogatoj povijesti, kulturi i umjetnosti, u što su se mnogi uvjerili posjetivši grad sv. Mihovila. No, njegova gastronomija zauzima posebno mjesto i užitak kod gurmana. Oni koji su probali i znaju što se krije ispod poklopaca šibenskih teća i što miriše sa žara, zasigurno su se uvjerili u vrhunsku gastro kvalitetu i slast delicija.

U tećama se kuhaju fina jela – buzare od rakova ili školjaka, brudeti, variva od povrća, rižoti od mesa ili plodova mora, variva od grahorica, izvrsne riblje i mesne juhe te nezaobilazna blitva kao univerzalan prilog gotovo svim jelima. Dalmacija je prepoznatljiva i po gradelama pa se tako na žaru, ražnju ili pod pekom, pripremaju ribe, rakovi, školjke, svinjetina, janjetina, teletina, meso peradi, povrće… Spremaju se tako ukusna jela ista kakva su, pokazala su to arheološka istraživanja, pripremali naši predci prije više od 8000 godina.

Šibenska kuhinja daruje nam svoje tradicionalne deserte iz kojih izdvajamo „rožatu“ – kolač od jaja, mlijeka i karamele; „fritule“ – rade se od dizanog tijesta s dodatkom grožđica i likera, oblikuju se u kuglice veličine šljive i prže u vrelom ulju; i „kroštule“, koje se spravljaju na isti način kao i fritule, ali imaju oblik dugih traka koje se potom prže u ulju.

Putniku dobronamjerniku, gostu Šibenika, restorani, kavane, hoteli, apartmani, konobe, eko sela nude između ostalog i vrhunsku gastronomije i delicije ovog kraja.

D. Šabić, mag.nov