Apolitični

Šibenik: UNESCO-ova radionica ‘Utvrđeni gradovi, otvorena duša’

Radionica ‘Utvrđeni gradovi, otvorena društva’ Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi, u organizaciji UNESCO-ova Regionalnog ureda i u suradnji s Ministarstvom kulture i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO održana je u ponedjeljak u šibenskome hotelu ‘Solaris’.

Predstavnici gradskih vlasti utvrđenih hrvatskih gradova, stručnjaci iz područja kulture i zaštite kulturne baštine iz Europe, nositelji UNESCO-ove katedre u području urbanog očuvanja i obnove na radionici razmjenjuju iskustva o povijesno urbanim krajolicima i održivom upravljanju takvim područjima.

Glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Tomislav Petrinec rekao je da većina hrvatskih gradova ima fortifikacijske sustave naslijeđene iz prošlosti. “Uvijek je pitanje održavanja i obnove, a konzervatori ne mogu sami odraditi taj zadatak”, rekao je.

“Fortifikacije treba uključiti u suvremeni život, a da pritom ostanu sačuvana temeljna svojstva i da u urbanom krajoliku čine dominantan prizor”, istaknuo je i dodao da je očuvanje uvijek na prvome mjestu jer se inače gubi smisao projekta revitalizacije.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je kako je čast ugostiti takvu radionicu s toliko stručnjaka.

“Bit će ovo stručna rasprava o svemu što se tiče ovakvih spomenika, o svemu što treba napraviti da bismo ih sačuvali i što treba iskoristiti kako bismo ih pokazali u pravome svjetlu. To što se okupilo mnogo stručnjaka iz svih krajeva svijeta ovaj grad čini još posebnijim“, rekao je župan Pauk.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je zadovoljstvo brigom za povijesnu i kulturnu baštinu.

Cijeli članak možete pročitati na: culturenet.hr

Foto: Shutterstock