Apolitični

Šibenik promovira startup kulturu

Šibenik se priključio Startup Europe Week-u, europskom tjednu promoviranja startup kulture, inicijativi koja se na poticaj i uz financijsku podršku Europske komisije u veljači organizira u dvjestotinjak europskih gradova i 40 zemalja. Startup Europe Week, osim u Šibeniku, obilježava se u još dva hrvatska grada – u Zagrebu i Rijeci. Predavanje na temu razvoja startup kulture održava se u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, a sudeći po posjećenosti, privuklo je pozornost brojnih Šibenčana.
Grad Šibenik nastoji pomoći mladim poduzetnicima razvojem infrastrukture, besplatnim edukacijama te razbijanjem predrasuda da je poduzetništvo osuđeno na propast. Uređena su i dva prostora: Urbani centar i Urbani inkubator koji su namijenjeni upravo poduzetnicima, a pružaju i mogućnost korištenja moderne informatičke opreme.”, rekao je na večerašnjem predavanju pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak.
Ideja Startup Europe Week-a je informirati startupere o oblicima financiranja, uz ostalo i potporama iz europskih i domaćih fondova, podijeliti iskustva uspješnih među njima i motivirati ljude da se odvaže zaplivati startup poduzetničkim vodama. Svoja iskustva i znanja prenio je i Keith Bradley koji trenutno u Chicagu razvija vlastitu konzultantsku tvrtku Intrinsyc za razvoj i unapređenje poslovanja. Bradley je vodio jedan od najvećih tamošnjih tehnološko-inovacijskih centara i co-working prostora, a u američkom IT sektoru radi već 16 godina.

U okviru programa obilježavanja Startup Europe Week-a govorio je i Šibenčanin sa zagrebačkom adresom, Hrvoje Bujas. Okupljenima je prezentirao vrijedna iskustva kao suosnivač vodećeg domaćeg portala grupne kupovine Crno jaje te hrvatske tražilice za nekretnine GoHome. Startup Europe Week u Europi se događa prvi put, po uzoru na slične događaje u Silicijskoj dolini, području s najvećom koncentracijom high-tech tvrtki na svijetu, koja je zbog Googlea, Facebooka, Applea, Microsofta, Applea i mnogih drugih, postala sinonim za tehnološki razvoj i napredak.
Čestitamo Šibeniku koji je prepoznao sjajnu ideju da se uključi u promociju startup kulture!

Više u kategoriji: Obrazovanje; Kultura
Izvor i foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.