Apolitični

Šibenik predstavio prvi ekološko osviješten božićno-novogodišnji program u Hrvatskoj – Adventura!

Šibenik predstavio prvi ekološko osviješten božićno-novogodišnji program u Hrvatskoj – Adventura! i ove godine se očekuje poveći broj znatiželjnika koji će posjetiti Krešimirov grad

Nakon prošlogodišnje najave obilježavanja 950. rođendana grada, ovogodišnja šibenska blagdanska priča simbolički otvara novo poglavlje – prvi ekološko osviješten advent u Hrvatskoj.

Adventski sajam po treći put će se održati u gradskom parku Roberta Visianija. Tri etaže zadržavaju uspjeli, lanjski koncept – Kraljev dvor rezerviran je za glazbeni i ugostiteljski program, Kod sata ostaje izložbeno-prodajni dio, a Tvrđavica će i dalje biti oaza namijenjena najmlađima. I ove godine Šibenčanima i njihovim gostima blagdansko raspoloženje upotpunit će klizalište na Trgu Ivana Gorana Kovačića čiji je generalni pokrovitelj Gradski parking d.o.o., a koje će biti otvoreno na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca. Tradicionalne, 24. po redu Božićne čarolije, upotpunit će adventski program. – rečeno je danas na konferenciji za medije održanoj u hotelu Life Palace u Šibeniku.

Plastic-free Adventure 2016.

„Na tragu prošlogodišnje uspješne organizacije, i ove godine našim sugrađanima u predblagdanskom razdoblju nudimo izvrsnu zabavu. Pod imperativom ekološke osviještenosti, Šibenik božićno-novogodišnjim programom Adventura 2016. otvara novo poglavlje i još jednom potvrđuje svoj put ka pametnim i ekološki održivim gradovima.”, rekao je gradonačelnik Željko Burić, dodajući da će jedini ekološko osviješteni advent u Hrvatskoj biti potpuno lišen plastike i plastičnih ambalaža, a sve što se u ugostiteljstvu i prodaji bude koristilo bit će biorazgradivo.

Šibenik predstavio prvi ekološko osviješten božićno-novogodišnji program

Također, ovogodišnji moto Adventure – plastic free pratit će i radionički program Tvrđavice u Radionici Djeda božićnjaka.
Morana Periša, koja je uz Zorana Eraka koordinatorica projekta najavila je glazbene sadržaje predblagdanskog razdoblja u Šibeniku:

„Adventura 2016. započinje 9. prosinca koncertom grupe Libar, nakon čega slijede: blues band Colors of blue, večer posvećena Azri sa splitskim Big Bangom, Songkillersi, Miro Odak i Gastarbajteri, Freetulada, zagrebački pop pioniri Flyer, 50 godina šibenskog rock ‘n’ rolla na kojoj će se okupiti kultni šibenski sastavi, a za Badnjak će, prije puštanja lampiona uoči rođendana grada, božićnu atmosferu na Kraljev dvor donijeti gipsy swing sastav Repassage. Na večeri šibenskih studenata 27. prosinca gostovat će Marijan Ban i Diktatori, a na silvestarsko jutro zabavu će prirediti grupa Fenix. I ove godine Šibenik će proslaviti i prvi dan nove godine s grupom Elemental, čime će se zatvoriti Adventura 2016. Osim živih svirki očekuju nas retro slušaonice dobro uhodanih DJ-eva, Kristića i Živkovića, odnosno Kraljeve straže. Organizatori su najavili i predgrupu Massimu Saviću u novogodišnjoj noći – sastav zabavne glazbe Cabaret.”, rekla je Periša.

Humanitarna nota predblagdanskog slavlja
„Šibenik postaje sve poželjnija turistička destinacija za doček Nove godine, s tim da uvijek nastojimo organizaciju dignuti za ljestvicu više. Vjerujem da će osim samog dočeka, goste privući i sadržaji adventskog sajma koji postaje sve prepoznatljiviji šibenski brend.”, rekao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika. „Ovogodišnja atrakcija će biti i puštanje 950 lampiona kao simbolika šibenskih 950 godina, što će imati i humanitarni karakter, a odvit će se na sam Badnjak.”, dodao je Karađole.

„Grad Šibenik će i ove godine zablistati u blagdanskom ruhu; planiramo kićenje grada na dosadašnjim lokacijama, u staroj jezgri, na tvrđavama i na glavnim gradskim ulicama. Posebno će ove godine zasjati i samo središte zbivanja – Perivoj Roberta Visianija. Adventskom ponudom i programom učvršćujemo se na karti urbanih središta koja žive cijelu godinu i veseli nas činjenica da su to prepoznali i naši sugrađani i posjetitelji grada Šibenika.”, dodala je Mirjana Žurić , pročelnica Odjela za društvene djelatnosti.

Program Božićnih čarolija predstavio je Željko KoloperKeke, a obuhvatit će sadržaje na otvorenom prostoru, tradicionalnu manifestaciju u dvorani OŠ Meterize, Gurmanske ćakule te niz aktivnosti namijenjenih djeci i odraslima u znaku obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika. U HNK-u u Šibeniku bit će uprizorena i prva šibenska komična opera „ Turia i Plamenko”.
Ove godine povećan je broj ugostiteljskih kućica, a sudeći po dosadašnjem interesu izlagača, očekuje se raznovrsnija i kvalitetnija ugostiteljska ponuda.
Budete li u Šibeniku u ovo vrijeme, sigurno nećete požaliti.