Apolitični

Shuttle bez vozača testira gume bez zraka

Američki proizvođač guma Goodyear razvio je automobilsku gumu koja se ne oslanja na pritisak zraka, već na potpornu strukturu, kako bi zadržala oblik i omogućila dugotrajnu udobnu vožnju. Sada je, prvi u svijetu, testiraju na autonomnim vozilima na Floridi

Proizvođači guma, poput MichelinaBridgestonea, a sada i Goodyeara, vjeruju kako ideja izrade guma “bez zraka” ima smisla, pa sve više ulažu u istraživanje i razvoj u tom pravcu. Iz SAD-a sada stiže vijest kako je Goodyear počeo aktivno testirati svoje rješenje za gume bez zraka (non-pneumatic tire, odnosno NPT).

Ova će tehnologija biti testirana na autonomnim shuttle vozilima prilikom redovnih gradskih vožnji u gradu Jacksonvilleu na Floridi. Prvi je ovo takav test u svijetu, a dolazi nakon tri godine testiranja ovog tipa guma u sličnim primjenama, ali u zatvorenim, kontroliranim uvjetima. Nakon što je u Goodyearovim pogonima postignuta zadovoljavajuća razina izdrživosti, nosivosti i brzine, gume su spremne za vožnju u stvarnom svijetu.

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.hr