Apolitični

Shift konferencija otvorena u prepunom HNK-u

U Splitu je jučer službeno otvoreno peto izdanje Codeanywhere Shift konferencije koja je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu okupila preko 1200 posjetitelja iz cijelog svijeta i 20 eminentnih govornika iz najuspješnijih svjetskih IT kompanija današnjice.

Događaj su otvorili rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, zamjenik gradonačelnika grada Splita Goran Kovačević, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta RH Mario Antonić, ministar gospodarstva RH Tomislav Panenić, savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo Marko Jurčić te glavni organizator Shift konferencije Ivan Burazin.
U pozdravnom govoru naglasili su značaj koji Shift konferencija ima ne samo za domaću i regionalnu informatičku scenu i njen razvoj, već i za gospodarski napredak općenito jer potiče mlade da prigrle nove tehnologije, razvijaju se brzo koristeći ih te da i sami budu poduzetni.
Prvi govornik Shift konferencije je bio Hamid Palo iz tvrtke Trello koja je razvila savršen alat za praćenje timskih i individualnih zadataka te je objasnio na koji način je Trello došao do uspjeha te postao internacionalan omogućujući korištenje na 20 jezika.
Jonathan Lieberman je suosnivač Ubera koji ima novi startup Operator te je posjetiteljima na zanimljiv način dočarao koje stvari iritiraju inženjere općenito kada rade s dizajnerima.


U sklopu prvog konferencijskog dana izdvajamo i Andrewa Rollinsa iz Localyticsa, vodeće platforme za praćenje korištenja mobilnih aplikacija, predstavio je probleme i izazove programiranja u današnje vrijeme na temelju svog iskustva kao osnivač ove jako uspješne tvrtke.
Predavači oduševili publiku, UBER od danas službeno u Splitu i Dubrovniku
Davor Tremac, generalni manager UBER Croatia, popularnog servisa za prijevoz, jutros je na Shift konferenciji govorio o tome kako su došli od 0 do 450 gradova u kojima se koristi UBER. Nedugo nakon toga službeno je priopćio kako je od jutros u 11:00 UBER prisutan u Splitu i Dubrovniku! Usluga uberX, koja je od danas dostupna u ova dva grada, bit će za korisnike besplatna cijeli vikend. Za besplatne vožnje potrebno je ukucati kod: BESPLATNIVIKEND. Inače, UBER planira u Splitu poslovati tijekom cijele godine, a u Dubrovniku za vrijeme visoke sezone (od lipnja do listopada).
Poznati finalisti Hackathona
Posjetitelji su prvog dana konferencije imali prilike poslušati i prvi set finalista natjecanja Shift Hackathon, u sklopu kojeg se 7 timova bori za nagradni fond vrijedan 150.000 američkih dolara. Odvažni programeri su se, naime, prethodna dva dana u 24-satnom neprestanom programiranju natjecali za prolazak u finale Hackathona.
U finale Hackathona su prošli timovi:
1. Bug Factory
2. Canelio
3. Hekleri
4. IAppBuilder
5. Repsly Warriors
6. SixtyDegrees
7. The Https
Oni predstavljaju svoje svježe izrađene aplikacije u samo tri minute pred svim posjetiteljima u HNK-u te pred stručnim žirijem koji sutra donosi odluku o pobjednicima koji kući odnose vrijedne nagrade i neprocjenjivo iskustvo koje predstavlja početak njihove nove priče.
Sutra je drugi konferencijski dan, gdje nas očekuje još uzbudljivih predavanja te sama kulminacija konferencije s proglašenjem pobjednika ovogodišnjeg Hackathona.
Izvor i foto: Codeanywhere Shift Conference 2016