Apolitični

Sherlock Holmes u Zagrebačkom kazalištu mladih

Zagrebačko kazalište mladih 15. listopada prvi put je na svojim kazališnim daskama ugostilo fikcionalnog, svjetski poznatog detektiva Sherlocka Holmesa. Naime, po prvi puta do sada, u hrvatskom kazalištu izvedena je predstava čiji je glavni lik jedan od najpoznatijih detektiva u svijetu – Sherlock Holmes.

Predstava Sherlock Holmes, jednostavno nazvana prema imenu glavnog protagonista, ujedno je i prva premijerna predstava u novoj sezoni Zagrebačkog kazališta mladih. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a na pozornici su se pojavili Rakan Rushaidat u glavnoj ulozi, Filip Nola u ulozi Sherlockova nezaobilaznog prijatelja i kolege dr. Watsona te brojni drugi glumci poput Petra Levantića, Dade Ćosića, Dore Polić Vitez, Kristijana Ugrine, Mije Biondić, Adrijana Pezdirca, Katarine Bistrović Darvaš, Edvina Liverića, Dajane Čuljak.

Sherlock Holmes

Predstava nastala po uzoru na život i djelo jednog od najpoznatijih detektiva na svijetu, Sherlocku Holmesu, po prvi puta se postavlja na kazališne daske u Hrvatskoj, a tekst za predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih priredila je Ana Tonković Dolenčić.

Uoči premijere predstave Sherlock Holmes, autorica teksta Ana Tonković Dolenčić pojasnila je svoju potrebu za postavljanjem ove predstave na kazališnu pozornicu činjenicom da je upravo Sherlock Holmes jedan od junaka koji je imao snažnu ulogu u njenome djetinjstvu te ju je svojim djelima i uveo u svijet odraslih.

Iako je autorica teksta za predstavu koristila motive vezane uz život detektiva Sherlocka Holmesa te osobe iz njegove okoline, ipak je unijela u tekst autentičnu notu, izmjenjujući zaplet originalne priče Arthura Conana Doylea.

Osim životom i likom glavnog lika Sherlocka Holmesa, Ana Tonković Dolenčić koristila se i motivima iz Doyleovih pripovijetki te četiri romana.

Budući da je predstava kriminalističke tematike, detalji radnje nisu se otkrivali do samoga nastupa u kazalištu, a svima koji planiraju pogledati predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih autorica predstave Sherlock Holmes poručuje u detektivskom stilu:

Razmišljati svojom glavom. Ne nasjedati na manipulacije. Računati na odanost prijatelja. Razumjeti protivnika. Beskompromisno tražiti istinu. Igrati radi igre same.