Apolitični

Shenzhen ubrzava snove o automobilima bez vozača

Stotine robotaksija opremljenih senzorima krstare gustim središnjim poslovnim centrom kineskog južnog tehnološkog središta Shenzhena, nagovješćujući da bi era automobila bez vozača mogla nastupiti ranije od predviđanja, posebno u Kini koja preuzima primat u toj industriji od SAD-a.

Dok se za Sjedinjene Države smatralo da su preuzele vodstvo u testiranju tehnologije autonomnih vozila (AV), u kineskom Shenzhenu ta industrija naglo ubrzava i probni robotaksiji postaju uobičajen prizor.

Baidu, Pony kojeg podupire Toyota, Weride s potporom Nissana, Auto X i Deeproute koje podupire Alibaba, svi redom isprobavaju autonomna vozila u teškim prometnim uvjetima, s često nediscipliniranim pješacima i sveprisutnim električnim skuterima.

Shenzen, grad od 18 milijuna stanovnika, upravo je uveo najjasnije kineske propise o autonomnim vozilima.

Deeproute i druge robotaksi kompanije računaju na masovnu proizvodnju kako bi smanjile troškove. Deeproute prodaje svoja rješenja za vožnju automobilskim brendovima za oko 3000 dolara.

Baidu je najavio nova autonomna vozila s odvojivim upravljačem, kojeg će sljedeće godine koristiti robotaksiji, po cijeni od 250.000 juana (oko 37 tisuća američkih dolara) po vozilu, što je gotovo upola jeftinije od prethodne generacije.

“Idemo prema budućnosti u kojoj će vožnja robotaksijem biti upola jeftinija od današnje vožnje taksijem”, rekao je izvršni direktor Baidua Robin Li.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: DAVID KIRTON/REUTERS