Apolitični

Kazalište Ulysses i Shakespeare ljetne noći – varijacije

Četiristo godina nakon smrti jednog od najvećih svjetskih dramatičara i pjesnika, Williama Shakespearea, kazalište Ulysses priprema predstavu Shakespeare ljetne noći- varijacije, svojevrsni dramski spoj svega što nam je ovaj književni velikan ostavio u kulturno i umjetničko nasljeđe.

 Shakespeare ljetne noći

Na programu 16. izdanja kazališta Ulysses naći će se predstava u čast književniku na čijim temeljima je, možemo reći, i izgrađen karakter Ulyssesa. Nakon mnogobrojnih izvedbi dramskih djela Williama Shakespearea na red je došla i predstava u kojoj će se poput palete različitih karaktera i događaja prezentirati Shakespeareov rad, ali i bezvremensko razmišljanje umjetnika koji je osjećajući u svom vremenu spoznao istinu lako prepoznatljivu te refleksivnu i danas.
U godini kada se obilježavaju četiri stoljeća smrti jednog od najvećih pjesnika i dramatičara, u režiji Lenke Udovički, ovog četvrtka, 28. srpnja na malom Brijunu, gdje možete stići brodom iz Fažane, premijerno će se odigrati spoj Shakespeareove Oluje, Koriolana, Macbetha, Othella, Richarda II, Richarda II, Julija Cezara, Sna Ivanjske noći, Henrika IV, Henrika V, Henrika VI, Kralja Ivana, Kralja Leara, Hamleta, Romea i Julije te Shakespeareovog pamćenja J. L. Borgesa.

Kazalište Ulysses i Shakespeare ljetne noći

Redovne predstave odigrat će se 29., 30. i 31. srpnja.
Cijeli niz karaktera i događanja trebao bi prezentirati svijet i duh kakav je nekada bio, a kakav i danas pronalazimo posvuda oko sebe. Kako najavljuje Lenka Udovički, dramski tekstovi upotpunjeni pokretom i glazbom, svoj poetični vrhunac doživjet će Shakespeareovim pjesmama, sonetima kojima je uzbuđivao duše i prije četiristo godina, a jednak učinak postiže i danas.
Tragične, smiješne i ljubavne scene na pozornici će odigrati Radko Polič, Katarina Bistrović Darvaš te Maja Posavec u suradnji sa studentima zagrebačke Muzičke akademije i riječkim studentima glume.
Željka Udovičić Pleština je dramaturginja, a glazbu potpisuje Nigel Osborne. Kostime je pripremila Bjanka Adžić Ursulov, scenu Ivana Škrabalo, a koreografiju Staša Zurovac.
Scenski govor pripada Radi Šerbedžiji koji je povodom ove predstave izjavio da je u ovim teškim vremenima za kulturu i umjetnost najvažnije ustrajati, a oni svoj otpor stvaraju na temeljima na kojim su i započeli sa svojim radom te na vječnim tekstovima dramatičara koji je nesumnjivo znao prepoznati bit ljudskog karaktera te ga kroz brojne situacije prezentirati onakvim kakav jest, u iskonskoj ljepoti umjetnosti.

U kazalište u sportskoj odjeći!

Iz Ulyssesa upozoravaju da će se predstava održavati na različitim lokacijama, što će dodatno uveličati atmosferu tekstova, pa je sportska obuća obavezna.
Veličajući djela Shakespearea i rad kazališta Ulysses zaputite se ovog četvrtka na mali Brijun i u veličanstvenoj atmosferi dramskog teksta, kvalitetne glume, pjesme i plesa osjetite čari bezvremenske kulture koja upravo kroz svoju publiku progovara i živi.