Apolitični

Šest skrivenih znakova da možda jedete previše proteina

postoje neke opće preporuke o preporučenom dnevnom unosu proteina, a to je 50 do 62 g dnevno za odrasle muškarce i žene, što bi trebalo biti dovoljno da se spriječi manjak proteina u organizmu. Taj broj može ići do 140 grama dnevno za muškarce i 110 grama za žene, što je više od preporučenog, no još uvijek unutar dopuštenih granica.

1. Loše raspoloženje

Ako se već duže vrijeme budite neraspoloženi, možda pretjerujete s unosom proteina, a ne konzumiramo dovoljno ugljikohidrata, a naš mozak pokreću upravo šećeri iz ugljikohidrata.

2. Debljate se

Veća je vjerojatnost da do toga dođe ako pretjerujete s unosom životinjskih proteina ili pijete previše proteinskih shakeova, nastojte uravnotežiti obroke tako da sadrže proteine iz nemasnog mesa, cjelovite žitarice, voće i povrće.

3. Probava vam je spora

Unosite li u organizam previše proteina, to može usporiti vašu probavu jer s povećanim unosom proteina obično ide i smanjen unos vlakana prisutnih u žitaricama i povrću i voću.

4. Stalno ste žedni

Prevelika količina proteina može uzrokovati blagu dehidraciju.

5. Imate neugodan zadah

Naše tijelo i mozak pokreću ugljikohidrati i kad ih nema dovoljno, tijelo kao pogonsko gorivo počinje koristiti masnoće, a pritom dolazi do stvaranja ketona kao nusprodukta. Od njih vaš zadah može imati miris acetona.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay