Apolitični

Serviranje i sljubljivanje pjenušca s hranom

Još nas samo sati dijele od početka 2015. godine. Donosimo vam nekoliko savjeta za serviranje i sljubljivanje pjenušca s hranom koju namjeravate poslužiti.

Preporučuje se da se neotvorene boce pjenušca čuvaju u ležećem položaju te da se na dan ispijanja ohlade na temperaturi od 6 do 8 stupnjeva jer tada su izraženi mirisi i okus, smanjeno je pjenušanje unutar boce, a umanjuje se i mogućnost da vino izleti iz boce prilikom otvaranja.

Pjenušac se pije iz visokih i izduženih čaša, da bi se mjehurići koji ga izdvajaju od ostalih vina što duže sačuvali. Mjehurići duže ostaju u visokim, uskim čašama koje bi se za vrijeme točenja trebale držati pod kutom od oko 40-50 stupnjeva.

Preporučujemo ga za aperitiv, kao piće dobrodošlice koje će vašim gostima probuditi sva osjetila kako bi mogli uživati u okusima jela.
Njihov pretežno niski udio alkohola (do 12,5%, uz nekoliko iznimaka) čini ih idealnim za početak obroka ili kao pratnja uz kakvo lakše predjelo, no to ne znači da nema i onih stasitijih s kojima možete popratiti i neko ozbiljnije, snažnije jelo.
Odlično će se sljubiti s janjetinom i puricom, ali i manje očekivanim kombinacijama poput omleta s gljivama, kremastih rižota i tjestenina, patke, prženih krumpirića, quichea. Potpuno neočekivano, kiselost pjenušca odlično nadopunjuje i jačinu začina u azijskoj kuhinji.
Slatke kombinacije konzumirajte s pjenušcima oznake Dry, Sec, Seco ili čak Demi–Sec, Semi-Seco s relativno visokim udjelom šećera.
Danas na tržištu nisu rijetkost niti crni pjenušci čija struktura daje mogućnost da ih se konzumira i uz kakav odrezak ili komad pečenog mesa.

Pronađite i vi svoju idealnu kombinaciju i uparite pjenušac s idealnim jelom tako da vaše nepce ne ostane ravnodušno.

U slast!

P. Mimica