Apolitični

Servere u svemir šalju za 2 godine: Startup želi podatke pohranjivati na – Mjesecu

U Lonestaru smatraju kako naše znanje i podatke ne bi trebali pohranjivati na našem planetu na kojem se mogu uništiti bombom. Za njih, idealno mjesto je Mjesec.

Posljednjih godina većinu podataka pohranjujemo u oblaku. Bilo da je riječ o poslovnim podacima ili privatnim podacima s telefona i računala, većinom se pohranjuju ili backupiraju u iCoudu, Dropboxu, na Googleovom disku itd.

Jedan startup želi otići korak dalje od toga te podatke namjeravaju pohranjivati doslovno iznad oblaka i to daleko iznad – na Mjesecu. Lonestar Data Holdings tako svojim klijentima namjerava ponuditi uslugu pohrane podataka na serverima smještenim na Mjesecu. Razlog zašto razmišljaju u tom smjeru je zanimljiv i objasnio ga je osnivač i izvršni direktor tvrtke Christopher Scott: Nezamislivo mi je da ono što nam je najvažnije, naše znanje i naše podatke držimo na Zemlji, na istom mjestu na kojem bacamo bombe i palimo stvari.

Na Mjesecu nema ratova i takvih oblika nestabilnosti kao na Zemlji, no naš satelit nosi drugu vrstu izazova koje treba premostiti poput velikih razlika u temperaturi, radijacije i, naravno, velike udaljenosti od čak 385 tisuća km, iako zahvaljujući satelitima ta udaljenost ipak ne bi trebala biti nepremostiva prepreka za prijenos podataka.

Izvor: Tech Spot

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay