Apolitični

Selca – kulturno srce Brača

Na adresu Općine Selca pristigla je službena Odluka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za provedbu projekta „Selca – kulturno srce Brača” – faza A (aktivnosti vezane uz pripremu projektne dokumentacije) u ukupnom iznosu od 2.428.587,50 kuna!

Realizacijom integriranog programa „Selca – kulturno srce Brača” planira se valorizirati, unaprijediti i promovirati bogata lokalna kulturna baština, koja je sada zapuštena i nefunkcionalna, s ciljem otvaranja radnih mjesta u kulturi i turizmu i generiranja većeg interesa inozemnih i domaćih posjetitelja, a čime se direktno utječe na unaprjeđenje kvalitete kulture, razvoj turizma, edukacije i poboljšanja razine svakodnevnog života stanovnika Brača i Hrvatske u cijelosti.

Selca – kulturno srce Brača

Program uključuje revitalizaciju sljedećih lokaliteta:
– Z-5584 – Didolića dvori
– Z-5876 – Crkva Gospe Karmelske
– RST-1527 – Crkva Krista Kralja
– Park Tolstoj

Ovaj integrirani program bit će prekretnica koja će označiti novi život Selca – upravo putem ključnih odrednica povijesnog razvoja koje se revitaliziraju i vraćaju u životno tkivo općine. Analogno navedenom, temeljna ciljna skupina projekta su posjetitelji kulturnih dobara općine Selca koji će moći uživati u vraćanju života u Didolića dvore, park Tolstoj kao i dvije crkve – crkva Krista Kralja te crkva Gospe Karmelske. Ciljna skupina su i zaposleni na području općine Selca, ponajviše u segmentima turizma, kulture i tradicionalne proizvodnje koja će svoje proizvode prezentirati i prodavati na lokalnom području. Ukupno, fokus projekta usmjeren je i na poduzetnike, odnosno mala privatna domaćinstva koja nude ili će nuditi smještaj. Ciljna skupina su i razne kulturne udruge i udruge koje promiču očuvanje tradicije i baštine ovog kraja. Revitalizacijom i modernizacijom kulturno-povijesnih lokaliteta njihovo djelovanje dobiva dodatno na važnosti i postaje zamašnjak daljnje kulturne promocije kraja i općine.

Općina Selca u ovaj projekt ulazi s partnerom – Župnim uredom Gospe Karmelske koji je vlasnik nekretnina za koje se planiraju određene aktivnosti – izvođenje nužnih zahvata na crkvama Krista Kralja i Gospe Karmelske.

Važno je napomenuti da se u ovoj fazi planira izrada potrebne dokumentacije u vrijednosti od 2.734.225 kn, a u sljedećoj fazi (grupa aktivnosti B) se ide u realizaciju projektnih aktivnosti. Procijenjena vrijednost projekta ““Selca – kulturno srce Brača” (faza B) je preko 36 milijuna kuna što ćemo kandidirati odmah nakon izrade potrebne projektne dokumentacije!
Čestitamo Braču na ovom projektu.