Apolitični

Šef Valamara oštro o turizmu u Istri: Treba li nam milijun turista koji jedu pizza cut?

‘Istra trenutno ostvaruje + dva posto noćenja u odnosu na prošlu godinu kumulativno (plus pet posto u odnosu na 2019. godinu). To sve uz ozbiljno lošu evidenciju boravka u tzv. nekomercijalnom smještaju, odnosno stanovima, kućama, nelegalnim građevinama u kojima borave turisti koji se ne prijavljuju (u Istri trenutno ima oko 250.000 takvih ležajeva, koji su prema evidenciji tek 12 posto popunjeni!)’, piše uvodno Željko Kukurin.

‘Milijun turista koji dolaze u jeftine oblike smještaja u vlasništvu ljudi koji tu ne žive, kupuju po velikim šoping centrima i jedu ‘pizza cut’ tip hrane u lošim lokalima kojima upravljaju nerezidenti destinacije? Održivi turizam u Hrvatskoj znači čuvanje prostora, zaštitu lokalnog načina života, podizanje kvalitete turizma i produljenje turističke sezone.

To je ono što trebamo napraviti ako želimo biti uspješni, a ne (ras)prodavati našu obalu, more, prirodu za male novce. Ušli smo u šengenski prostor, dio smo Europe – imamo priliku podignuti turizam na višu razinu kvalitete cjelogodišnjeg održivog turizma, a mi vodimo javnu raspravu o tome da bi trebalo smanjiti cijene kako bi u kolovozu došlo još više turista!’

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay