Apolitični

Sedmi Festival svjetske književnosti: U nedjelju počinje jesensko slavlje knjige

Vrhunska domaća i svjetska književnost, nagrađivani književnici i aktivan odnos s publikom ključni su sastojci uspješnog koktela Festivala svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture, a prepune dvorane, po riječima programskog direktora Seida Serdarevića, dokaz da interesa za knjigu u Hrvatskoj itekako ima.

U sedmoj godini održavanja, od 8. do 14. rujna u Zagrebu, te 9. i 10. rujna u Splitu, FSK donosi bogat program s više od stotinu inozemnih i domaćih gostiju koji će u nedjelju u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu otvoriti gostovanje nagrađivanog španjolskog pisca Fernanda Aramburua te koncert Damira Kukuruzovića.

Najveća je novost ove godine to što se festival zbog zatvaranja Kina Europe preselio ulicu dalje, u HGZ, u čijoj će se Velikoj i Maloj dvorani odvijati najveći dio festivalskih događanja. Programi se odvijaju i u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), galerijama Josip Račić i Šira, Kulturno informativnom centru (KIC), pa i paviljonu u Botaničkom vrtu, a kao još jednu posebnost Serdarević je najavio otvaranje Atelijera Meštrović za festivalska književna događanja. U Splitu, program se odvija u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani HGZ-a naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari.

“Uz vrhunske inozemne autore, istaknuta imena iz regije i doista poznata imena domaće književnosti, mislim da imamo odličan program koji vrijedi doći poslušati, i u Splitu i u Zagrebu. Svatko tko voli književnost, umjetnost, film, tu će pronaći ponešto za sebe”, poručio je Serdarević.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay