Apolitični

Scenariji za rješenje klimatskih promjena: Užareni planet hladit će oluje

Ujedinjeni narodi objavili su početkom godine da su ljudi uspjeli spasiti ozonski omotač i da bi ozonske rupe trebale potpuno nestati do 2050. Iako će posljedice stanjivanja ozonskog omotača ostati, mnoge su stvari istraživači, političari i gospodarstvenici trebali naučiti iz načina na koji je riješen problem ozonskih rupa. Barem bi se potkraj godine, kad se tradicionalno susreću na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, mogli slično aktivirati u rješenju problema povezanih, primjerice, s emisijama, hvatanjem i skladištenjem štetnih plinova

Opake čestice aerosola

Prema njegovim riječima, iako su u povijesti planeta na klimu utjecali astronomski i geološki procesi i događaji, aktualne klimatske promjene direktna su posljedica promjene u kemijskom sastavu atmosfere i oceana, proizašle iz umjetnog povećanja koncentracija stakleničkih plinova.

– Glavni izvori novih količina plinova, poput ugljikova dioksida i metana, rezultat su korištenja ugljena, nafte i plina te krčenja šuma i promjena u korištenju zemljišta. Zanimljivo je napomenuti da je dio dosadašnjeg zagrijavanja od 1,2 stupnja Celzijeva djelomično maskiran emisijama drugog tipa. 

Sudbina Hrvatske

Od ostalih promjena u klimatskom sustavu, potrebno je izdvojiti porast razine mora, evidentan duž jadranske obale putem mareografskih postaja kojima upravljaju oceanografi.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by vecstock on Freepik