Apolitični

Savršena lica i idealne mjere: Svi rade virtualne avatare uz pomoć umjetne inteligencije

Svatko od nas može biti savršeno lijep, uz par ‘ispravljanja’, a takvu sadašnjost nude filteri – no idemo korak naprijed. Aplikacija koja je ovih dana postala mega hit, donosi naše avatare, prekrasne i kreativne. Bilo je pitanje vremena kad ćemo se zaljubiti u vlastiti odraz koji je poboljšan na niz načina, a sve to započelo je filterima s društvenih mreža. Sada je vrijeme za novi nivo jer Lensa.ai zapravo koristi umjetnu inteligenciju te obrađuje selfie i fotografije lica za kreiranje avatara, koji izgledaju poput portreta nekog cool ilustratora. Naravno da imate više opcija izgleda, a sve nalikuju na vas, no virtualna je realnost ulickana, lica su uređena, glamurozna, atraktivna.

Nakon što se aplikacija preuzme, prvi korak je odabir između dostupnih paketa u rasponu od 30 do 60 kuna, a zatim možete prenijeti 10 do 20 selfieja s različitim pozadinama i izrazima lica. Treći korak je odabir spola, izbor koji će odrediti temu generiranih slika, a od stilova tu su anime, fantasy, princeze i vile, astronauti, rock zvijezde i superheroji. Zatim morate pričekati nekoliko minuta i konačno ćete dobiti niz fotografija koje možete dijeliti.

Brisanje fotografija je logično jer bi trebali imati velike servere za to, iako ništa zapravo tu nije sigurno. No, činjenica je pritom da umjetna inteligencija ovime ‘uči’ naša lica te ih obrađuje na razne načine, čime može stvoriti čak i digitalne kopije svih nas. Nadalje, može pratiti naše kretanje ako je povezana s, primjerice, kamerama u gradu jer poznaje naša lica. Ima niz ideja oko ovoga, sve su futurističke, čine se nestvarnima, no u ovo digitalno doba nismo svjesni svega što nas čeka.

Ovo sve zvuči nadrealno, no umjetna inteligencija ide naprijed te nismo sasvim sigurni što ona sada može te što će moći. Dok se mi bavimo nogometom i ratovima u svakodnevnim razgovorima, IT kompanije diljem svijeta razvijaju umjetnu inteligenciju, a mi koji se time ne bavimo realno – nemamo pojma. Pritom smo laka meta, a ova je aplikacija dobar primjer.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Instagram