Apolitični

Savjetnica kancelara Kurza: Svatko će morati imati aplikaciju za praćenje zaraze. Turisti će je pri ulasku u Austriju morati preuzeti

Riječ je o aplikaciji o kojoj se priča od samog početka epidemije, a koja bi trebala pomoći u otkrivanju kontakata zaraženih kako bi se lakše zaustavilo širenje infekcije. A sve je krenulo od intervjua koji je za The Financial Times dala Antonella Mei-Pochtler, bliska suradnica kancelara Sebastiana Kurza.

Riječ je o vrlo osjetljivom pitanju o kojem se intenzivno raspravlja u cijelom svijetu. Hoće li se putovanje dopustiti samo onima koji imaju “imunitetsku putovnicu”? Što otvara brojna pitanja vezana uz ljudska prava i slobode. Mei-Pochtler je otišla i korak dalje te rekla kako radi na otvaranju turizma čiji je udjel u austrijskom BDP-u nešto manji od 10 posto. I tu je iznijela prijedlog da bi turisti, pri ulasku u Austriju, morali instalirati aplikaciju za praćenje “Stopp-Corona” koju je razvio lokalni Crveni križ.

Taj dio izjave vjerojatno i ne bi podigao prašinu u Austriji, ali nastavak jest: “Svi će imati aplikaciju. Mislim da će se ljudi željeti kontrolirati. Ne možete zauvijek upravljati pandemijom s vrha prema dnu. Morate s njom upravljati s dna prema vrhu”.

No, sasvim je jasno da je riječ o klasičnom modelu probnog balona koji treba testirati reakciju javnosti. Koja bi mogla bez većih problema prihvatiti opciju da turisti koji dolaze u Austriju moraju preuzeti aplikaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: euractiv.jutarnji.hr

Foto: Pixabay