Apolitični

Šarena jezera ljube Zvonimirov grad

Knin je vrlo specifičan, ali i atraktivan grad zahvaljujući svojem povoljnom položaju. Ovaj kraljevski grad okružuju planine, ljube ga rijeke, miluju ga prekrasna jezera, kao i polja. Pričom i slikama vodimo vas do prekrasnih jezera kojih ima nekoliko na kninskom području. Započet ćemo s Burumskim jezerima. Smještena su istočno od Knina, nedaleko od ceste prema Splitu i rijeke Krke; prosječna im je dubina oko 5 metara, a nastanjena su šaranom, amurom, klenom, linjakom i štukom itd.

Šarena jezera također su smještena istočno od Knina, desno od ceste prema Splitu i skretanja za Biskupiju; prosječna im je dubina 11 metara; nastanjena su šaranom, amurom, klenom, linjakom i bjelicom. Slijedi umjetno jezero hidroelektrane Golubić smješteno u blizini Golubića. U njega se ulijeva rijeka Butižnica, a ima pjeskovito i muljevito dno i nastanjeno je krupnijim primjercima potočne i kalifornijske pastrve.

Svakako se i ovi prirodno lijepi lokaliteti s vodom i morskim životom trebaju na poseban način iskoristiti u turističke ponude, uz blagodati gastronomije, kulturnih i povijesnih znamenitosti Knina, kao i drugih događaja koji plijene pozornost javnosti. Knin sa svojim područjima može i ima što ponuditi različitom profilu gostiju, pa tako u isto vrijeme Zvonimirov grad posjećuju planinari, ribiči, športaši, rekreativci, ljubitelji prirode i zdravog života.

D. Šabić, mag. nov.